mondo.rs

Kako da umirite ljubimce tokom vatrometa

Autor:

U novogodišnjoj večeri za očekivati je vatromet, koji našim ljubimcima i nije zabavan. Štaviše, plaše ga se – evo kako da umirite svog ljubimca.

Kako da umirite ljubimce tokom vatrometa Foto: Guliver/Getty Images/absolutimages

Vatromet je sasvim uobičajen u novogodišnjoj večeri, ali dok većina ljudi u tome uživa, životinjama ni najmanje nije zabavno.

Najveći broj naših ljubimaca se plaši vatrometa, što je možda zbog činjenice da mogu da čuju na razdaljini četiri puta većoj od one na kojoj mi čujemo, i mogu da čuju visokofrekventne zvuke koje mi ne čujemo.

"Normalno je da se psi plaše jake buke", kaže čuveni Cezar Milan, specijalista za ponašanje pasa. "Zvuk uznemirava njihov nervni sistem, pa postaju anksiozni i uplašeni".

Jarke boje i mirisi koji "prate" vatromet, samo dodatno pojačavaju njihov strah i uznemirenost.

Zbog svega toga, mnogi vlasnici bukvalno ne znaju kako da umiru svoje ljubimce kada počne vatromet, ali evo šta možete da preduzmete.

Psi

Ako znate da se vaš pas plaši vatrometa, preduzmite neke mere koji će umanjiti stres. Iz organizacije Dogs Trust savetuju vlasnicima da pse prošetaju pre nego što padne mrak, kako ne bi došlo do situacije da napolju pršti vatromet, a vaš ljubimac mora da vrši nuždu.

Takođe, savetuju da dobro osigurate kuću i dvorište, jer pas iz straha može i da pobegne.

Dobro je da svom krznatom prijatelju u kući napravite "bezbedno mesto", gde će se osećati prijatno i sigurnije, kada počnu da pucaju vatromet i petarde. Kada je pas na tom sigurnom mestu, navucite roletne, zatvorite prozore i pojačajte TV ili radio, kako biste umanjili buku koju pravi pirotehnika napolju.

Dok traje vatromet, važno je da ne ostavljate psa samog, je će verovatno biti prestrašen ako vas nema pored sebe. Budite pored svog ljubimca sve dok buka ne prestane i pokušajte da ga animirate onako kako se inače igrate sa njim.

Mačke

Mace mogu da postanu vrlo ćudljive kada se uplaše, zato je važno da mislite na njihovu bezbednost. Bilo bi dobro da svoju mačku držite u kući dok traje vatromet.

"Pre nego što počne sezona praznika kada će biti dosta vatrometa, bilo bi dobro da čipujete mačku, a ako je već čipovana, proverite da li su svi podaci tačni", savetuju iz organizacije Blue Cross. "To je veoma važno jer je to najbolja šansa da ponovo budete zajedno ako od straha pobegne kada počnu da pucaju petarde i vatromet".

Isto kao i psima, i mačkama će biti prijatnije ako navučete roletne i pustite radio ili TV kako biste umanjili buku.

Male životinje

Kada je reč o malim životinjama poput zečeva ili hrčaka, ono što eventualno možete da uradite je da stavite ćebe ili nešto drugo čime ćete prekriti kavez, kako bi zvuk ipak bio nešto blaži.  

Pomoći će i ako im stavite u kavez manji peškir ili nešto slično, kako bi se osećali ušuškanije i bezbednije.

Povezano

Sve vesti