Ovako zvuče "dobre vesti" iz Sirije

Autor:

Rat u Siriji je ove godine odneo skoro 20.000 žrtava, najmanji broj u jednoj godini od početka rata 2011. godine, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

1
A- A A+
sirija damask Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan AmmarSukobi su prestali u većem delu zemlje nakon što su sirijska vojska i druge snage koje podržavaju predsednika Bašara el-Asada povratile teritorije od pobunjenika, što je počelo ruskom intervencijom 2015.

Vladine snage su ove godine porazile pobunjenike u okolini Damaska i u južnoj Siriji, osiguravajući tako prestonicu i granicu s Jordanom. Na taj način je vlada preuzela kontrolu nad više od 60 odsto teritorije Sirije.

Opservatorija navodi da od oko 20.000 mrtvih na civile otpada oko 6.500, i da je skoro polovina tog broja nastradala u vazdušnim udarima vladinih ili ruskih snaga.

Prema podacima te organizacije, u 2017. je poginulo više od 33.400 ljudi, od čega 10.000 civila.

Godina za nama je, prema navodima UN, videla i najveći talas raseljavanja od početka rata.

Tokom 2018. su pobunjenici i drugi ekstremisti uglavnom saterani u severnu provinciju Idlib, gde je konflikt za sada zamrznut zahvaljujući sporazumu Rusije, Irana i Turske.

KAO U VIJETNAMU:Tramp proglasio pobedu, vojska ide kući

Deluje da se novi sukobi pripremaju u naftom bogatoj istočnoj Siriji nakon odluke SAD da povuku oko 2.000 svojih vojnika iz tog područja, gde su podržavali Kurde u borbi protiv Islamske države.

Kurdske jedinice drže skoro 30 odsto zemlje, ali im preti ofanziva Turske i njoj savezničkih snaga sirijske opozicije.

Povezano

Sve vesti