Banjaluka: Svi pušteni iz pritvora, zabrana protesta

Autor:

Nekoliko osoba koje su sinoć uhapšene u akciji policije u centru Banjaluke, nakon šetnje "Pravda za Davida" pušteni su na slobodu.

6
A- A A+
Policija Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Oni su uhapšeni oko 23 sata, nakon što su članovi grupe "Pravda za Davida" odbili naređenje Jedinice za podršku MUP-a RS da se raziđu sa Trga Krajine, a gde su se okupili nakon velikog protesta i šetnje ulicama Banjaluke.

"Nakon preduzetih mera i radnji, svi uhapšeni su pušteni i protiv njih će nadležnom sudu biti podnesen zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja", potvrđeno je u PU Banja Luka.

U policiji su dodali da će, u zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja, osobe koje su danas uhapšene, biti predati sudiji za prekršaje ili će protiv njih biti podnesen izveštaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenih krivičnih dela.

U policiji naglašavaju da se nastavlja rad na identifikaciji i drugih osoba koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenim krivičnim delima ili prekršajem.

Policija je danas odlučila i da sva buduća javna okupljanja grupe ''Pravda za Davida''  budu sprečena i prekinuta.

"Zbog činjenja krivičnih dela i prekršaja tokom održavanja javnih okupljanja grupe ''Pravda za Davida'', sledi prekid i sprečavanje održavanja istih", saopšteno je danas iz Policijske uprave Banjaluka.Policija je prethodno raspisala i poternicu za Davorom Dragičevićem i još četiri osobe nakon sinoćnjeg protesta "Pravda za Davida" i intervencije policije u Banjaluci.

Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg Davida čija smrt skoro godinu dana nije razjašnjena, a koji je predvodio sinoćni protest u Banjaluci, je poslednji put viđen sinoć dok se sa nekoliko osoba kretao od Trga Krajine prema džamiji Ferhadija.

Pravda za Davida i u Beogradu: "Ubili su mi dušu"

Veliki protest u Banjaluci, Dragičević izneo zahteve

David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo nađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS sinoć su u organizovanoj akciji, koja je počela na Trgu Krajine u Banjaluci, priveli nekoliko osoba, a koje su predate u nadležnost Policijske uprave Banjaluka.

''Uhapšeno je više osoba zbog prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična dela. Policijski službenici rade na pronalasku i hapšenju i drugih osoba koje su učestvovale u izvršenju prekršaja i krivičnih dela,'' saopšteno je sinoć iz PU Banjaluka.

Povezano

Sve vesti