I TO je Amerika...(FOTO, VIDEO)

Autor:

Slika govori više od reči...Kako se američka policija razračunava sa migrantima na granici sa Meksikom.

I TO je Amerika...(FOTO, VIDEO) Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Scene koje obilaze svet - meksička strana granice u Tihuani bila je u oblaku dima pošto je bačen suzavac da bi migranti bili sprečeni da pređu graničnu ogradu.

Pogledajte fotografije:

Dim od suzavca zahvatio je i migrante, među kojima i žene i decu, kao i novinare koji se nalaze nedaleko od mesta incidenta.

Izvor: Youtube/PressTV

Migranti su izjavili za AP da su na granicu došli sa karavanom migranata iz Hondurasa.

Američka agencija za carine i granice saopštila je da je suzavac ispaljen zbog migranata koji su bacali kamenje i sprečavali njihove agente da pomognu deci koju su prebacivali preko bodljikave žice.

Najmanje 25 migranata je uhapšeno.

Tramp odvaja bebe od majki

U svetlu ovih događaja stiže i izjava bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je nazvala 2018. godinu "mračnim dobom" za SAD.

Klintonova je u novogodišnjoj poruci, objavljenoj na Instagramu, zahvalila svima koji su "uneli svetlo" tokom 2018. godine - "aktivistima koji su štitili decu na granici, novinarima koji su se zalagali za istinu, organizatorima koji su mobilisali glasače za izbore, kandidatima koji su se utrkivali borbeno i s inspiracijom, glasačima koji su učinili da se njihov glas čuje i svima koji su marširali, pozivali i protestovali za vrednosti koje delimo".

Politika Trampove administracije u SAD prema migrantima naišla je na oštre kritike dela javnosti i  smatra se jednom od "najsramotnijih epizoda u američkoj istoriji".

Najnovija kritika danas stiže od guvernera američke države Njujork Endru Kuomo, koji je osvojio treći mandat, a koji je održao strastven govor protiv politike predsednika Donalda Trampa, poručivši da "jedina pretnja Americi dolazi iznutra".

On je kazao da će u prvih 100 dana njegovog trećeg mandata predstaviti "najprogresivniju agendu koju je ova država (Njujork) ikada videla, i tačka".

"Napravićemo istoriju, a Njujork će napredovati, ne izgradnjom zidova, prijatelji, nego izgradnjom mostova i izgradnjom aerodroma i stvaranjem poslova za novu, srednju klasu, i ekonomske budućnosti za generacije koje dolaze i predstavljanjem koliko dobri možemo da budemo u svemu ovome kada smo zajedno", kazao je Kuom, očigledno aludirajući na politički sukob u SAD oko izgradnje zida na granici sa Meksikom.

On je istakao da se država suočava sa ogromnom "društvenom depresijom".

"Frustracije ljudi pretvaraju se u strah, strah se pretvara u bes, a bes se pretvara u sukob. Nemoguće je dočarati kako opasno i maligno je ovo stanje. Pretnja je kada se vidimo kao crni ili beli, stranci ili starosedeoci, umesto kao Amerikanci. Kao hrišćani ili Jevreji ili muslimani, gej ili strejt, umesto kao Amerikanci. To je, prijatelji, zaista zastrašujuće", kazao je Kuomo.


Tagovi:

Povezano

Sve vesti