ZABRANJENI SKUPOVI: Banjalučani ne mogu ni do crkve

Autor:

Banjalučka policija naredila je večeras građanima da se raziđu iz porte crkve Hrista Spasitelja u centru grada, a tužilaštvu privela narodnog poslanika Draška Stanivukovića. Gone ga za "državni udar i nerede".

16
A- A A+
banjaluka protest pravda za davida Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Građani su kod porte došli zajedno sa Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića, zapale sveće za njenog sina.

Policija je od građana zatražila da se raziđu, jer kako su naveli, skup nije najavljen.

Građani, kojih je bilo oko stotinu, uglavnom žena, negodovali zbog ovakvog zahteva policije.

"U gradu nema stajanja, ni kad kupujete novine ni kad idete kod doktora", kazala je Suzana Radanović, majka ubijenog Davida.

Podneta krivična prijava protiv Dragičevića

Večeras je sa njom sveće zapalila i Budimka Bajo Bollin, majka devojčice Ivone, koja je u Bijeljini stradala pod sumnjivim okolnostima 2009. godine kada je imala samo osam godina.

Odbili da pregovaraju s Dragičevićem?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odbilo je pregovore sa Davorom Dragičevićem o njegovoj predaji, objavila je SRNA. Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, navodno je nudio prekjuče i danas predstavnicima MUP-a Srpske i tužiocima Okružnog javnog tužilaštva da pregovoraju o predaji Dragičevića. Kako je saopšteno, Dragičević se sumnjiči da je 27. i 30. decembra prilikom javnog govora na dve lokacije u Banjaluci uputio ozbiljne pretnje i izazvao osećaj straha i ugroženosti kod dvojice građana. Dabić, Simić i Milanovićeva se sumnjiče da su umišljajno podstrekavali Dragičevića i druga lica na izvršenje krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

Suzana Radanović je pozvala ministra policije Dragana Lukača da reši ubistvo njenog sina ili da podnese ostavku iz moralnih razloga.

"Doveli su me u situaciju da ne smem pomenuti ime svoga sina na ulici. I dalje ćemo zahtevati pravdu za Davida", naglasila je Suzana Radanović.

"POSLANIK IZAZIVAO NEREDE"

Poslanik parlamenta Srpske, Draško Stanivuković, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, uz izveštaj o počinjenom krivičnom delu izazivanje nereda.

I danas okupljanja u Banjaluci, priveden poslanik! FOTO

Stanivuković je pušten večeras na slobodu, pošto Tužilaštvo nije tražilo da mu se odredi pritvor.On je posle puštanja na slobodu izjavio da ga MUP RS tereti za pokušaj "državnog udara", te za "stvaranje nereda".

Draško Stanivuković je izjavio da, osim njega, za navodni "državni udar" terete i Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića.

"Mene terete da sam inicirao ideju o navodnom državnom udaru i da sam Davora podstrekivao na to. Niti on niti ja nemamo takve pretenzije i namere niti smo ih ikada imali", rekao je poslanik PDP-a.

Stanivuković je dodao da su ga inspektori MUP RS optužili da krije Davora Dragičevića, dodavši da je to "najobičnija laž".

"Ne znam gde je, nadam se da je dobro. Ja sam njih pitao - gde je Davor, a pitam ih i dalje: Recite nam gde je Davor Dragičević", rekao je on.

Stanivuković je uhapšen u utorak u Banjaluci nakon što je policija tragala za njim jer je učestvovao na protestima grupe "Pravda za Davida" 30. decembra, zbog kojih je došlo do otkazivanja koncerta Harisa Džinovica.

Stanivuković je prošle sedmice tokom protesta uhapšen dvaput, a nakon puštanja na slobodu se u nekoliko navrata obratio javnosti putem društvenih mreža.

Policija je inače Okružnom javnom tužilaštvu podnele juče izveštaj protiv četiri lica zbog sumnje da su izvršili pet krivičnih dela od kojih dva krivična dela ugrožavanje sigurnosti i tri ugrožavanje sigurnosti u vezi sa podstrekavanjem, saopšteno je iz ove uprave.

Povezano

Sve vesti