mondo.rs

Otišao je Marko Nikolić, čuveni Giga Moravac (VIDEO)

Autor:

Poznati srpski pozorišni i filmski glumac Marko Nikolić preminuo je 2. januara. Svojevremeno je preživeo otmicu aviona.

88
A- A A+

Marko Nikolić Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Smrt popularnog glumca, koji će ostati upamćen po mnogim ulogama, ali najviše po liku "Gige Moravca" iz serije "Bolji život", potvrdila je ćerka na društvenim mrežama, pišu "Večernje novosti".

Kraj zajedničke fotografije sa ocem napisala je samo njegovu godinu rođenja i godinu smrti. RTS saznaje da je poznati glumac preminuo 1. januara u MBC Zvezdara u Beogradu.

Marko Nikolić je igrao u zaista mnogo filmskih i serijskih projekata, a zanimljivo je da u prvoj deceniji svoje glumačke karijere nije imao praktično nijednu "civilnu" filmsku ulogu, izuzev "Ranih radova". Uglavnom je igrao u partizanskim filmovima, počev od ratnog spektakla "Užička republika" (1974. godine), potom "Devojački most" (1976), da bi cela priča o Markovom neprestanom ratovanju sa nemačkim fašistima kulminirala u filmovima iz 1978. "Boško Buha" (ovo je bila i serija) i "Dvoboj za južnu prugu".

Uloga Puškara, strogog ali očinski sentimentalnog komandira i danas se percipira kao jedna od tri najznačajnije Nikolićeve filmske role. Pored toga, Marko je u "Bošku Buhi" nosio brkove, a i preostale dve kapitalne uloge u njegovoj karijeri nezamislive su bez brkova

MONDO KOLUMNA: Marko Nikolić - svi ga znate kao Gigu Moravca!

"Bolji život" je bio srećan život! (ANKETA)

12 domaćih TV serija koje bude (jugo)nostalgiju

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je član je Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji.

Nezaboravnu televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom Gige Moravca u TV seriji "Bolji život" (1987, 1990. godine), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji "Vuk Karadžić".

Pamtićemo ga i po ulogama u "Partizanskoj eskadrili", "Petrijin venac", "Šesta brzina"...

Svojevremeno je preživeo otmicu JAT-ovog aviona na liniji Titograd (današnja Podgorica) - Beograd. Bilo je to 1981. godine, kada je, zajedno sa kolegama glumcima - Mišom Janketićem i Žarkom Lauševićem. Otmičari su preuzeli kontrolu nad avionom i stotinak putnika da bi odleteli prvo za Atinu, pa nastavili ka Izraelu, gde im je odbijen zahtev za sletanje i točenje goriva, pa je na posletku avion JAT-a sleteo na Kipar. Srećom, niko od putnika i posade tokom otmice nije stradao, već su, zahvaljujući lažnoj uzbuni da je u avionu izbio požar (dok je bio na pisti), svi uspeli da pobegnu iz letelice i da se domognu zgrade aerodroma u Larnaki.

U jednom od poslednjih intervjua 5. marta 2018. godine, Marko Nikolić je rekao da je uvređen jer nije dobio adekvatnu ulogu u seriji "Nemanjići".

"Zvali su me da nadsinhronizujem Meta Jovanovskog u ulozi Manojla Komnina. Nisam prihvatio. Ne krijem da sam uvređen što se u tolikoj seriji, u za mene sentimentalnom trenutku jer sam se upravo oporavio od bolesti, nije našla barem neka mala uloga, kakve najviše volim. Pogotovo mi je žao jer je scenario pisao Gordan Mihić, kojeg inače veoma cenim", rekao je glumac u intervjuu "Gloriji".

Nikolić je zapaženu ulogu ostvario u nedavno završenoj seriji "Senke nad Balkanom", i našalio se da mu je "suđena" partnerka Gorica Popović. Njih dvoje još od sedamdesetih igraju zajedno, u "Boljem životu" ona je bila njegova lojalna sekretarica, koja ga obožava, a u "Senkama" su imali, rekao je, "staračku ljubavnu scenu".

"Igram izlapelog dedu koji hoće još uzbuđenja, imamo jednu staračku scenu. I moja supruga Dubravka se šali kako ne mogu bez Gorice. Moramo da se šalimo, inače ne bismo opstali", rekao je Marko Nikolić.

Svi i dalje vole "Bolji život"!


MONDO INTERVJU: Dragan Bjelogrlić

Izvor: MONDO

MONDO INTERVJU: Lidija Vukićević

Izvor: MONDO


MONDO INTERVJU: Jelica Sretenović

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti