"Voda koja gori": Lek za rak ili prevara veka?

Autor:

Humanitarno društvo "Ruka ruci", koje obolelima od raka prodaje vodu koja nije za piće, optužuje meštane sela Kruja da ih "reketiraju" kada toče vodu na izvoru u crnogorskom selu Borizani.

10
A- A A+
potok šuma priroda zarožje bajina bašta vodopad reka Foto: MONDO, Petar Stojanović ilustracija

  To pišu podgoričke Vijesti o "lažnom leku" - "vodi koja gori" sa petrolejom i fekalijama, za koju se smatra da leči maligne bolesti.

Oni na svojoj Facebook stranici tvrde i da imaju blagoslov Srpske pravoslavne crkve (SPC) za sve što rade, što je demantovao mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, pišu Vijesti.

Na snimku, koji je objavljen na Facebooku, vide se muškarci koji navodno uzimaju po 20 evra po litru natočene vode.

Čelnica "Ruka ruci" Bojana Jovanović nije Vijestima odgovorila da je albanskoj policiji prijavila reketiranje.

Novinarska ekipa Vijesti je iste ljude srela u Kruji i razgovarala sa njima i nisu joj ništa naplatili i demonstrirali su kako "voda gori".

I oni tvrde da se radi o prirodnom izvoru vode sa petrolejom, ali iz Instituta za javno zdravlje (IZJ) objašnjavaju da petrolej u vodi u prirodnom obliku ne postoji i da ga neko dodaje u izvor.


U vodi sa izvora u Albaniji nema fekalnih bakterija, za razliku od vode koju su Vijesti za 100 evra kupile od Jovanovića, pokazuje analiza IZJ.

Ista analiza je utvrdila da ni izvorska, ni kupljena voda nisu za ljudsku upotrebu, i da se u oba uzorka vode dodaje petrolej.

Čudo s Hilandara: Tri zrna grožđa za potomstvo

"Prisustvo mirisa na petrolej upućuje na činjenicu da je vodi dodata ova hemikalija koja se ne nalazi u tom obliku u prirodi, već nastaje destilacijom sirove nafte u industriji", piše u izveštaju o ispitivanju oba uzorka vode.

Meštani albanskog sela Kruja, koje "Ruka ruci" predstavlja "reketašima", bili su izuzetno ljubazni prema ekipi Vijesti i pre nego što im je rečeno da se radi o novinarskoj ekipi, a ne ljudima koji traže lek za obolele od raka.

U poslednjih nekoliko godina ljudi s prostora ex-Yu odlaze u Albaniju u selo Kruje kako bi nabavili vodu s petrolejom za koju tvrde da ima lekovite moći pogotovo kada je reč o malignim oboljenjima, uključujući i leukemiju.

Povezano

Sve vesti