Šuker: Sjajan odnos sa FSS i Kokezom!

Autor:

Legendarni napadač je za TV Arena sport govorio o putu hrvatske selekcije u Rusiji, ciljevima u budućnosti, Dinamu, Luki Modriću, aferi "svastika", odnosima sa savezima u regionu...

Šuker: Sjajan odnos sa FSS i Kokezom! Foto: Anadolija/Samir Jordamović

Hrvatska će sa ponosom i u narednim decenijama gledati na nastup svojih fudbalera koji su na proteklom Mundijalu u Rusiji nadmašili rezultat iz 1998. godine kada su u Francuskoj bili treća selekcija sveta.

"Kockasti" su predvođeni selektorom Zlatkom Dalićem i najboljim igračem sveta i kompletnog prvenstva Lukom Modrićem došli do finala, ali je na moskovskom "Lužnjikiju" bolja bila selekcija Francuske.

Ipak, uprkos porazu, Davor Šuker, predsednik Hrvatskog nogometnog saveza, žali što je istekla 2018. godina.

"Mislili smo da nikada neće biti bolje od 1998. godine, ali evo došla je 2018. koja je bila najbolja u istoriji hrvatskog fudbala. Biti u finalu Svetskog prvenstva, imati najboljeg igrača na svetu i Mundijalu. Rusija će nam ostati u najlepšem sećanju. Ali, idemo dalje. Hoćemo još. Idemo izboriti plasman na Olimpijske igre u Tokiju jer se tu nismo pojavljivali. Kao i da U21 selekcija napravi uspeh u Italiji na Evropskom prvenstvu".

Uoči odlaska na svetsku smotru hrvatska javnost nije imala veliko poverenje u svoju selekciju zbog lošijih predstava u kvalifikacijama.

"Nismo baš imali dobre kalkulacije u medijima pre odlaska na Mundijal. Nije bila dobra atmosfera, igrali smo remi sa Finskom u Rijeci i nakon te večeri smo već izabrali Zlatka Dalića kao selektora. Ta noć je ušla u istoriju. Zamislite da smo otišli na pripreme bez selektora. To bi bio presedan u fudbalu. Ali, on nije postavljao nikakve uslove, došao je na aerodrom i otišli smo u Ukrajinu. Dali smo mu nezavisnost, izabrali najbolji kamp, sve moguće uslove da čovek može raditi svoj posao. Nije dobro dočekan, bez trenerskog renomea. Mnogi su govorili da će biti tu samo jednu utakmicu".

Šuker je imao tu privilegiju da bude u svlačionici sa igračima, a kao "bombu" od utakmice je istakao duel sa Danskom u osmini finala koji su Hrvati rešili u svoju korist nakon izvođenja jedanaesterca.

"Kada smo gubili od Engleske rekao sam da ćemo dobiti. Video sam izraze na licu igrače kada smo izbacili Argentinu. Bomba od utakmice je bila protiv Danske. Momci su leteli. Samo je loše bilo sa Nikolom Kalinićem koji je napustio tim. Možda nam je baš igrač kao on nedostajao u finalu".

Hrvatska je bila treća 1998, a druga 2018. godine i sada je cilj da se taj razmak između dva velika rezultat smanji.

Luka Modrić Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

 Veliku godinu iza sebe je imao i Luka Modrić kojeg je FIFA proglasila najboljim na svetu.

"Pokupio je sve što se moglo. Najbolji hrvatski igrač svih vremena".

"Vatreni" igraju sa posebnim nabojem za svoju državu. Takav pristup Šuker pripisuje selektoru Daliću.

"Momci dolaze nasmejani u reprezentaciju i imaju taj naboj po kojem smo prepoznati. To je izgrađeno 1998. i 1996. i to se ne može kupiti novcem".

Šuker, koji je i u Izvršnom odboru UEFA, ističe veliki pomak koji je napravljen formiranjem Lige nacija, ali i trećeg takmičenja na klupskom nivou.

"Nije se dobro objasnilo šta znači Liga nacija. UEFA tu daje velika sredstva, pogotovo za srednje i male saveze. Žao nam je što smo ispali, a videli ste da smo u jednom trenutku bili prvi. Ali, to je fudbal. Borićemo se da idemo napred, sada smo u Ligi B i ne trebamo brinuti za hrvatski fudbal. Bilo bi sjajno plasirati se i igrati u Tokiju. Imamo sjajne mlade igrače. Samo deset utakmica hrvatskom fudbalu donosi novac. Deset seniorskih. Sve ostale, nemaju profit, a neko ih plaća. To je ogroman novac. Ali, uvek ćemo u to ulagati i možemo reći hrvatskom navijaču da ćemo zbog toga biti u Kataru i SAD-u".

Velika "mrlja" je afera "svastika". Nacistički simbol je nacrtan na terenu splitskog "Poljuda" tokom duela Hrvatske i Italije u kvalifikacijama za EURO 2016. godine i još nije rešen.

"Velika šteta za državu. Želim da kažem da nijedan huligan neće izbaciti Hrvatsku sa prvenstva. Mi ćemo uvek platiti kaznu. Neće nas niko izbaciti zato što 15 huligana zapali bengalke. To im treba biti jasno".

Ono što je boljka ne samo fudbala u Hrvatskoj, već i regiona, jeste loša infrastruktura. Legendarni napadač ističe da Hrvatskoj nisu potrebni "mega" stadioni.

"Ko je izgradio dvorane za rukomet i košarku u Hrvatskoj? Mi nismo građevinska firma. Država i lokalna zajednica trebaju reagovati. Žao mi je što nemamo nacionalni kamp gde bi deca mogla doći. Mnogo novca gubimo. Tražimo normalan stadion. Ne pedeset hiljada. Dovoljno je 25.000, a to košta 50 miliona evra. Ne tražimo samo Zagreb. U Mađarskoj je  stadion koštao 45 miliona evra."

Kada je reč o klupskom fudbalu u Hrvatskoj Šuker najveći problem vidi u finansiranju.

"Prva stavka u Španiji, Engleskoj, Italiji...su TV prava. Kod nas je to zadnja, a prva prodaja igrača. Marketing, prodaja ulaznica, biznis oko fudbala..NULA. Dinamo je na prodaji igrača napravio bazu. Takav pristup ne donosi dugoročan uspeh, ali je jedina formula koja je uspela".

Dinamo Zagreb Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

"Modri" su ove sezone prvi put izborili "evropsko proleće" posle 48 godina.

"Dugo se čekalo, a na kraju su uspeli. Dinamo se ne respektuje kod nas u medijima, znamo zbog čega. Kako bi se oni borili sa evropskim klubovima, a da nisu prodavali igrače? Nikad se ne bi kvalifikovali. Da bi oni bili konkurentiji dozvolii smo osam stranaca u timu, ali sada ćemo to spustiti na četiri, pet ili šest. Sada želimo da zaštimo hrvatskog igrača".

Odnosi sa savezima u regionu...

"Imamo dobre odnose sa srpskim savezom i Slavišom Kokezom koji odlično radi svoj posao. Isto i sa Dinom Begićem i ljudima u Bosni i Hercegovini. Plasirali su se na fajnal-for i želim im da se kvalifikuju na EURO. Srbija ima isto šansu u želim im svu sreću. Svi smo povezani loptom i ljubav prema njoj nas spaja. Novac na kraju nije bitan, već odnosi sa ljudima. Isto bi im poručio da rade sa omladinskim potezima jer je to jedini put", zaključio je Davor Šuker u razgovoru za TV Arena sport.

Povezano

Sve vesti