Tanjug

Mata Hare: Žene potpuno preuzele CIA

Autor:

"Sestrinstvo špijuna" naziv je koji je američki NBC dao najpoznatijoj američkoj državnoj špijunskoj službi, CIA, kojoj su sada na svim ključnim pozicijama u glavnim direktoratima - žene.

2
A- A A+
đina haspel Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Direktorka CIA, Đina Haspel imenovala je Sintiju "Didi" Rep u sam vrh agencije, na poziciju zamenika direktora za analitiku, suštinski najvišu analitičku poziciju u agenciji.

Postavljanje Sintije Rep na tu poziciju znači, kako se navodi, da će tri glavna direktorata agencije, za analitiku, operacije i nauku, sada voditi žene.

Haspel, prva žena direktor CIA, prethodno je na poziciju zamenika direktora za operacije u agenciji imenovala Elizabet Kimber, kao prvu ženu na toj poziciji.

"Daviteljka" na čelu CIA?!

Kimber je time postala odgovorna za špijunsku mrežu CIA-e širom sveta.

Kimber i Rep pridružile su se Doni Majeriks, zamenici direktora za nauku i tehnologiju, kao, kako se navodi, osobe na najvišim izvrššim pozicijama u tradicionalnim centrima moći agencije.

Ovo je prvi put da sva tri direktorata vode žene, iako oko 50 odsto "radne snage" CIA sada čine žene, navodi Britani Bramel, direktorka CIA za javna pitanja.

CIA se vraća "Džejms Bond" špijunaži

"Didi Rep donosi široku, duboku ekspertizu iz agencije i obaveštajne zajednice u svojoj novoj ulozi šefice Direktorata za analitiku. Svojim angažovanim stilom vođstva i reputacijom osobe koja je objektivna, Didi će trijumfovati vođenjem našeg talentovanog analitičkog kadra", kazala je Bramel.

Rep, stručnjak sa Bliskog istoka, bila je direktor odseka za javna pitanja pod vođstvom direktora Dejvida Petreusa i zamenik izvršnog direktora pod vođstvom Haspelove.

KAKO SVE UBIJA CIA: Omiljeno - ubistvo tumorom!

Pratila je i sastavljanje dnevnog brifinga za predsednika dok je bila u kabinetu direktora Obavtajne službe SAD (DNI).

Njen suprug, otac i majka takođe su radili za CIA, navodi NBC.

Haspel je, u prvim mesecima nakon žto je preuzela funkciju direktorke u maju 2018, imenovala i Kortni Simons Elvud za generalnu savetnicu agencije i Sonju Holt za direktorku nadležnu za raznoliskosti.

CIA sakrila dokument o masakru 1.000 Srba

Povezano

Sve vesti