Da vam ljubav ne promakne zbog očekivanja

Autor:

Postoje neke stvari koje nikad ne bi trebalo da očekujete od partnera, pošto to može samo da vam upropasti vezu.

Da vam ljubav ne promakne zbog očekivanja Foto: Guliver/Getty images, teksomolika

U vezi ili braku, neprestano nešto želimo ili očekujemo da dobijemo od osobe koju volimo, bilo da je u pitanju emocionalna podrška tokom težih perioda na koje svi nailazimo, bilo nešto "sitno" kao… recimo da osoba koju volimo ide s nama i pravi nam društvo na nekom dosadnom događaju na kojem moramo da se pojavimo. I to je OK, ali kad očekivanja postanu prevelika, ili sasvim nerealna, mogu da ugroze odnos bez obzira na to koliko se volite.

Evo šta kažu stručnjaci za veze, kako da prepoznate finu liniju između onog što je uobičajeno i onog što je prosto - previše.

Ovo ne očekujte, koštaće vas mnogo:

Ne očekujte da bira između vas i svog posla, prijatelja, majke…

Nikad ne postavljajte ultimatume ovog tipa. Čak i ako isterate svoje u početku, pre ili kasnije, obiće vam se o glavu. Ako imate utisak da su mu neke stvari ili neki drugi odnosi u životu važniji nego vi, razgovarajte. Pokušajte da sagledate problem (ili "problem") i iz njegove perspektive. U najvećem broju slučajeva ispostavi se da problema zapravo i nema. A ako ga bude, onda je obično već kasno, i vašoj vezi verovatno nema pomoći.

Ne očekujte da sluša na način na koji to čine vaše prijateljice iz detinjstva

Partner je tu da sluša i čuje ono što vam je važno. Ali, imajte u vidu da on ne bi nužno trebalo da bude osoba kojoj se obraćate kad želite samo da se "izduvate". "Muškarci i žene imaju različite ciljeve u komunikaciji", kaže Dejvid Benet, stručnjak za porodičnu terapiju. "Muškarci se skoncentrišu na prepoznavanje i rešavanje problema, a žene izražavaju osećanja da bi se emocionalno povezale."

Ako želite da pričate samo da biste "olakšali dušu", a ne želite da čujete konkretan savet kako da rešite to što vas muči, možda je bolje da zovete drugaricu. Muškarac koji vas voli pokušaće da vam pomogne da rešite problem, a ako vi želite samo da ćuti i sluša vas, na kraju ćete oboje biti (nepotrebno) frustrirani. On jer se oseća beskorisno, vi zato što ćete imati utisak da vas ne sluša.

Očekujete da nikad više ne primeti drugu ženu

Budite iskreni, da li vi ne primetite zgodnog mladića u kafiću, za stolom pored vašeg? To što ste u vezi ne znači da je ostatak sveta nestao. Ali, to isto važi i za muškarce, ne možete da očekujete da ne primeti lepoticu na ulici. Primetiće je. I vi ćete je primetiti. I to je sasvim normalno. "Prirodno je pogledati. I nije ni na koji način 'opasno' po partnerski odnos, sve dok je samo gledanje u pitanju", kaže za portal Woman's Day psiholog Džejson Nik. Ovo se naravno, ne odnosi na flertovanje, traženje broja telefona i slično. Ali, ako je samo ispratio pogledom lepu ženu na ulici, ne pravite dramu ni oko čega.

Ne očekujte da odustane od stvari koje ga čine srećnim

Čak ni ako je u pitanju nešto što vi ne razumete ili vas ni najmanje ne zanima.

Ne očekujte da se promeni na način na koji vi smatrate da bi trebalo

Ljudi se gotovo nikad ne menjaju zato što to želi neko drugi. I gotovo nikad na način na koji drugi to od njih očekuju. Ako to znate, onda je manja opasnost da upadnete u zamku u koju mnogi parovi upadnu. Znate već, uđete u vezu i sve vreme mislite da ćete baš vi biti ta koja ga je "promenila". Nećete. I ako niste u stanju da nekoga prihvatite onakvog kakav jeste, sa svim vrlinama i manama, onda sa tom osobom ne možete izgraditi zdravu vezu. Ako volite nekoga, morate voleti - tu osobu, ne svoju sliku o njoj.

Ono što bi trebalo da imate u vidu sve vreme je da iako ne možemo da biramo u koga ćemo se zaljubiti, možemo (i moramo) da biramo sa kime ćemo biti u vezi i sa kime ćemo graditi budućnost.

Ali, ako je bezuslovna ljubav nešto o čemu sanjate, moraćete da naučite kako da je izgradite, zajedno sa osobom koju volite. Da se oboje "obavežete" da ćete svoju ljubav produbljivati i pronalaziti joj nove dimenzije, tako da ona traje, živa kao i prvog dana, samo u drugačijem obliku. Čak i kad naiđu faze u kojima ima manje strasti, bezuslovna ljubav znači da ćete kroz njih proći nenarušenih odnosa i bez trajnih ožiljaka…

Evo šta u svetu realnosti, u svetu odraslih znači bezuslovna ljubav:

Najbolje veze one su koje vam oboma pružaju prostor koji vam je potreban

Stvar je u tome da u fokusu bude vaša ličnost, da budete u stanju da vidite unutrašnju lepotu osobe koju volite i da imate snage za to, bez obzira na to šta vaš partner uradi ili kaže. Ako je ljubav bezuslovna, vi je se ne odričete ako se oko nečega ne slažete sa partnerom. Ako vam se stavovi po nekom pitanju razilaze, ne doživljavate to lično. I ako dođe trenutak da morate da odstupite, to činite s ljubavlju.

Bezuslovna ljubav je ona u kojoj oboje birate šta želite da budete i kada to želite

Ljubav koja podrazumeva da partnera prihvatite kao čoveka od krvi i mesa, sa manama i vrlinama. Bezuslovno voleti nekoga znači voleti osobu, ne njenu izmaštanu, romantizovanu verziju. To podrazumeva prihvatanje osećanja, stavova, iskustava i pogleda na svet bez potrebe da ih osudimo ili opravdamo, čak i kad se ne poklapaju sa našim u potpunosti.

Bezuslovna ljubav može da podrazumeva i očekivanja da se partner donekle promeni, ali i mogućnost da se sa blagošću prihvati činjenica da to ponekad nije moguće.

Bezuslovna ljubav... je svest o tome da su osećanja i realnost ponekad dijametralno suprotne stvari

To je sposobnost da svedočimo besu, tugovanju, sramu ili krivici našeg partnera bez osude i sažaljenja, tako da sve vreme imamo svest o tome kakvi oni zapravo jesu, svest o punoj snazi i veličini osobe koju volimo.

To je ljubav u kojoj ste u svakom trenutku svesni da reči imaju težinu

Ljubav u kojoj i u najvećem besu dajete sve od sebe da ne ujedete za srce onog koga volite više od života. Ljubav u kojoj umete da procenite kad je pametnije da nešto oćutite. Da date sebi pet minuta da se smirite pre nego što kažete nešto zbog čega ćete se pokajati.

Bezuslovna ljubav... ona je u kojoj ima mesta i za "mi" i za "ja"

Bliskost jeste važna, i bez nje, ne može biti ni govora o ljubavi, ali, paradoksalno, bezuslovna ljubav zna da je radost zajedničkih trenutaka nemoguća bez trenutaka razdvojenosti.

Ljubav - to je svest o tome da ste vi zajedno jer birate da budete zajedno, a ne zato što ne možete jedno bez drugog. Zrela ljubav, a svaka bezuslovna ljubav je takva, ljubav je u kojoj vi možete jedno bez drugog. Ali BIRATE da budete jedno uz drugo.

Ona je ona prava

On je onaj pravi

Ljubav NE SME da bude ovakva

Povezano

Sve vesti