Još jedan protest opozicije u Beogradu

Autor:

Peti protest protiv nasilja pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je danas u Beogradu.

235
A- A A+

protest, opozicija, beograd Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Više hiljada ljudi okupilo se u Beogradu kod platoa Filozofskog fakulteta u Vasinoj ulici, a zatim krenulo u protestnu šetnju.

"Ustaje Srbija i biće nas sve više", poručio je na početku večerašnjeg protesta glumac Branislav Trifunović.

Trifunović je potom pročitao javno pismo Draganu Bujoševiću, direktoru RTS.

"Nije srpski ćutati Dragane Bujoševiću", rekao je Trifunović, aludirajući na naziv emisije koju je Bujošević svojevremeno vodio.

Kako je rekao, građani ga podsećaju da je "odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti".

"Razlog postojanja medija je javni interes, a ne lični interes... U obavezi si da poštuješ pravo građana da saznaju istinu i nemaš pravo da koristiš javni servis u propagandne svrhe. Ostaćeš upisan velikim slovima u mračni deo sunovarata medija", rekao je Trifunović.

Pozvao je okupljene da se "ne obaziru na spinove" i rekao da su na protestu "i levi i desni, i ovi i oni", ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i lepša.

Njegov kolega Rale Milenković je prisutnima zahvalio što su ovde.

Manji broj okupljenih u Novom Sadu i u Kragujevcu

Protestnu šetnju "Resetuj Srbiju" organizovalo je večeras u Novom Sadu pedesetak građana na poziv organizacije Narodna inicijativa. Okupili su se na Trgu Republike a potom su prošetali centralnim gradskim pešačkim ulicama. Nosili su transparent "Da ovi odu, a da se oni ne vrate", kao i uvredljive transparente na račun Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. U Kragujevcu je jednosatni protest održan na platou ispred nekadašnje Robne kuće Beograd pod nazivom "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac". Okupljeni su duvali u pištaljke i trube.

"Radi se o ljudskoj potrebi da živimo u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspeh na radu. Mi izdajnici plaćenici, ološi imamo pravo da živimo normalno. Nismo mi ovde ni veći neradnici ni lenštine od bilo kojih građana u svetu. Mi živimo u zemlji koja liči na stadion na kome čika kači brojeve za rezultat, kači ono što mu padne na pamet. A dole na terenu se igra utakmica, rukama i nogama, ne zna se koji sport. Igre nema, smisla nema. Želimo da život ima smisao. Živimo u zemlji bez posledica za dobro i loše, zemlji samozvanih eksperata - rekao je Milenković.

Okupljeni su potom krenuli u šetnju, Kolarčevom ulicom, preko Terazija i Kralja Milana, ka RTS-u i dalje Svetogorskom ulicom.

Ispred RTS-a upaljene su baklje i raširen je transparent "Počelo je", a puštana je špica za Dnevnik.

Kao i prethodne subote u Takovskoj ulici učesnike protesta dočekao je velik transparent "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu".

Delile su se razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".

Protest u centru Beograda je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu.

PROŠIRENI ZAHTEVI DEMONSTRANATA

Organizatori su na Facebook stranici "Stop krvavim košuljama" objavili zahteve, među kojima "Da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante", "Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom", "Da se grad kiti SMS porukama, a deca leče državnim novcem".

Brnabić: Kako mislite da ode Vučić ako nećete izbore?

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada".

Istraživanje: Vučić ubedljivo najpopularniji političar

Zahtevi su prošireni, traži se "pet minuta na RTS-u za proteste", jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića (kome je spaljena kuća u Grockoj).

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati u novogodišnjem intervjuu za Espreso.rs.

Povezano

Sve vesti