Tanjug

Više para za lečenje dece u inostranstvu

Autor:

Prošle godine odobreno je 55 zahteva za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo i još 76 u otkrivanju metaboličkih i genetskih bolesti za dijagnostičke procedure. U 2019. godini je za lečenje dece u inostranstvu predviđeno 465 miliona.

Više para za lečenje dece u inostranstvu Foto: Guliver/Getty Images/Golfcuk

Broj odlazaka dece na lečenje u inostranstvo se zahvaljujući Budžetskom fondu povećao i 2017. godine njih je bilo 614, dok je 2010. godine na lečenje u inostranstvo otišlo 40 dece, rekao je danas član Komisije i Nadzornog odbora za upućivanje dece na lečenje u inostranstvu o trošku Budžetskog fonda, Vladislav Vukomanović.

Srbija nije imala budžetski fond za lečenje dece u inostranstvu do pre četiri i po godine, otkad je više od 2.000 dece otišlo na lečenje u inostranstvo, rekao je Vukomanović za RTS.

U 2018. godini odobreno je 55 zahteva za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo i još 76 u otkrivanju metaboličkih i genetskih bolesti za dijagnostičke procedure.

U 2019. godini je za lečenje dece u inostranstvu izdvojeno 465 miliona dinara.

Ohrabruje i trend povećanja odobrenih zahteva za lečenje u inostranstvu, što ukazuje pre svega na bolju informisanost kako u okviru zdravstvenog sistema, tako i na bolju informisanost građana, što je neophodan uslov da bi se dostigao veći broj lečenja bolesne dece u inostranstvu, rekao je Vukomanović za RTS.

"Određeni broj zdravstvenih oboljenja iz različitih razloga ne mogu da se leče u Srbiji, bilo da je to nedostizanje još uvek maksimalnog nivoa zdravstvene zaštite, a nekada i zbog toga što su neka oboljenja mnogo retka i lečnje se vrši u određenim centrima u Evropi", rekao je Vukomanović.

Sve informacije građani mogu dobiti preko kol centra za lečenje dece u inostranstvu, na broj 0700/333-443.

Vukomanović objašnjava da je najvažniji dokument prilikom podnošenja zahteva za lečenje dece u inostranstvu mišljenje konzilijuma referentne zdravstvene ustanove. Ističe i da je veoma važan dolazak stranih stručnjaka u Srbiju.

"Ove godine lekar iz Rusije došao je u Univerzitetsku dečju kliniku, uradio je nekoliko hiruških intervencija i nekoliko važnih konsultacija", kaže vukomanović.

Očekuje da će se sa informsanošću zdravstvenih radnika i građana dostići maksimalan broj dece kojima je potrebno lečenje u inostranstvu i koji će otići.

"Osnovni uslov za odlazak u inostranstvo, koji treba da znaju svi, je da ta oboljenja ne mogu da se leče u Srbiji", rekao je Vukomanović.

Povezano

Sve vesti