Loše ste volje posle praznika?

Autor:

Niste jedini!

Loše ste volje posle praznika? Foto: Guliver/Getty Images/Viktor_Gladkov

Sivi i hladni dani, vraćanje na posao posle praznične pauze, ali i usamljenost nakon dana provedenih u društvu prijatelja i porodici... nije ni čudo što niste baš najbolje raspoloženi, što ste umorni i teško vam je da ustanete iz kreveta.

"Postpraznično neraspoloženje" je stvaran fenomen, i za to postoji zanimljivo psihološko objašnjenje: reč je o smanjenju suppstanci u mozgu koje su tokom praznika bile na visokom  nivou.

Uglavnom, za to je kriv dopamin. 

"Dopamin je neurotransmiter, hemikalija koja prenosi signale u mozgu. Pored mnogih drugih stvari, dopamin ima glavnu ulogu u signaliziranju osećaja uživanja i radosti kada radimo nešto u čemu uživamo", napisao je pisac Ed Jang za "Diskavr magazin".

To je ključni deo dela mozga za nagrade, koji utiče na to kako reaguje na dobra, ali i na loša iskustva.

Kada radite nešto što volite ili učestvujete u nečemu zbog čega ste uzbuđeni – ukrašavanje jelke, pripreme za praznike... dopamin aktivira deo mozga za nagrade i čini da se osećate srećno i zadovoljno, ispunjeno.

S obzirom na to da su praznici puni aktivnosti koje nam aktiviraju deo mozga za nagrade – uključujući slatkiše, alkohol, nova iskustva, nije ni čudo što smo tako radosni u vreme praznika. Nažalost, i tome mora da dođe kraj, a kada se "sezona" praznika završi i vratite se uobičajenoj rutini, nivo dopamina se smanjuje, a sa njim i vaše dobro raspoloženje.

Nizak nivo dopamina se povezuje sa smanjenom motivacijom i entuzijazmom za stvari koje bi inače usrećile većinu ljudi, a taj efekat je još izraženiji kod osoba koje imaju poremećaje raspoloženja.

Dobra stvar je što u najvećem broju slučajeva ovo postpraznično neraspoloženje nije dugoročan problem.

"Srećom za većinu nas, zdravi neurosenzori u mozgu održavaju nivo dopamina na prihvatljivom nivou", kažu stručnjaci sa Oksforda. "Ali, previše dobre supstance mora da dovede do naglog pada, zbog čega i najzdraviji mozak mora da oseti tu veliku promenu dopamina. Kada su svi pokloni otvoreni i sedimo sami, smanjenje svih tih dobrih hemikalija može da bude užasno težak".

Ipak, i praznici mogu da budu stresni, posebno zbog toga što se u ovom periodu troši i više novca. Takođe, putovanja, povećana interakcija sa porodicom, promena navika u spavanju i promena dnevne rutine, sve to mže da bude stresno.

Postpraznično neraspoloženje može da bude i posledica tog nagomilanog stresa tokom praznika.

Kako da pomognete sebi da to neraspoloženje brže prođe? Planirajte novi odmor ili nešto jednako zabavno kako biste izdržali "mračne dane" posle praznika i ponovo iskoristili dopamin u korist svog raspoloženja. Kada razmišljate o nečemu lepom što će se dogoditi u budućnosti, podiže se nivo dopamina – čak i ako ne otputujete zaista, pomoći će vam da razmišljate o tome šta biste novo i uzbudljivo mogli da radite u narednim danima i mesecima.

Povezano

Sve vesti