Kako se proveo Japanac u Banjaluci na Badnji dan?

Autor:

Hironori Sugijama (26), mladi Japanac na doktorskim studijima na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci imao je priliku da se upozna sa srpskim božićnim običajima.

6
A- A A+
parovi finale, bekstejdž, prase, pečenje Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Sugijama je prihvatio poziv dve banjalučke porodice da na Badnji dan učestvuje u pripremama za Božić i upozna tradicionalne srpske običaje, piše Srpskainfo.

Hironori je poranio ujutru da bi sa Pavlom Koljančićem (20), Kostom (8) i Đorđem Milojevićem (15) iz naselja Derviši otišao u šumu da iseče badnjak. Na porodičnom doručku imao je malo problema sa viljuškom i nožem, ali su mu domaćini spremno ponudili štapiće, koji su se odlično uklopili u uštipke i ostale posne đakonije.

U tekstu se navodi da je Hiro "vešto izbegao rakiju, ali se počastio kuvanim vinom, a onda je usledila glavna atrakcija: pečenje praseta na ražnju u dvorištu porodice Milojević - Koljančić, uz nezaobilazno pivo''.

"Običaji su vam impresivni. Nikad nešto ovakvo nisam video. U stvari, prase sam u svojoj zemlji video samo jednom, i to živo u zoološkom vrtu. Ipak, nije mi jasno zašto pečete prase napolju, kad za to ima mnogo jednostavnijih načina", rekao je mladi Japanac.

Sugijama je poslepodne otišao kod porodice Atlagić iz naselja Lazarevo. Sa njima je u crkvi prisustvovao molitvi i paljenju badnjaka. U domu Atlagića, koji imaju troje dece, naročito mu se dopalo pijukanje i tradicionalan posna večera.

Međutim, iako su ga domaćini uredno zvali na božićni ručak, rezervišući za njega čast položajnika, Hiro se zahvalio i odbio jer je ujutro rano morao na dalek put za Japan.

Povezano

Sve vesti