Tanjug

Jagodina: Minus 15, a oni uživaju (FOTO)

Autor:

Foke u ZOO vrtu u Jagodini baš uživaju u niskim temeraturama, njima odgovara i minus 25, a zime i snega se ne plaše ni bengalski tigrovi ni lame, ni lavovi, ni japanski makaki majmuni... a zmijama je prijatno tek na plus 30 stepeni.

Jagodina: Minus 15, a oni uživaju (FOTO) Foto: Tanjug/Dušan Aničić


Nije hladno ni mrkim medvedima, koji bi trebalo da su sada u zimskom snu, ni vukovima, ni nojevima, ni jelenima lopatarima a patke na zaleđenom jezercetu hlade noge.

Zimu ne vole žirafe, kamile, zebre, majmuni, i njima se prostorije zagrevaju, a svima je pojačana hrana i strogo se vodi računa da imaju, dovoljno vode, da im se ne ledi, rekao je danas Tanjugu veterinar Vladimir Jovanović, koji je dugo godina radio u ovom ZOO vrtu.

Foki ove temperature izuzetno odgovaraju, lepo joj je, aktivna je, a posebnim aparatima zaposleni u ZOO sprečavaju da se voda u bazenu ne zamrzava i stavra debeli led, dodao je Jovanović.

Svim životinjama se zimi pojačava hrana, jer im je potrebno više kalorija, a nekima, kao žirafi,kamili, majmunima i drugim životinjama iz afričkog podneblja, dodajemo grejanje i čuvaju se u zatvorenom prostoru, gde je ugrađeno grejanje, pojačavaju se prostirke od slame, rekao je Jovanović.Zmije, udavi i pitoni su stalno na temperaturi plus 30 stepeni.

Životinje se ponašaju kao i ljudi u ovim uslovima, malo nervozno što su u manjem prostoru i što ne mogu vani, istakao je on.

Žirafe se puštaju napolje kada je temperatura iznad deset, majmuni kad je iznad 18 stepeni, a druge životinje koje su u zatvorenom, puštaju se kada je tempretura malo iznad plus, objasnio je Jovanović.

I pored niske temperature u ZOO je i danas dosta posetilaca, uglavnom roditelja, sa malom decom.

ZOO u Jagodini otvoren je u leto 2006. godine. Nalazi se u delu turističkog kompleksa Đurđevo brdo na površini većoj od 20.000 kvadratnih metara. Ima više od 100 vrsta životinja, ne računajući ptice i ribe, sa oko 400 jedinki.


Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.