Spasena starica: Gde Hitna nije mogla, GSS jeste

Autor:

Pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) uspešno su evakuisali povređenu staricu u selu Štrbovac, u opštini Babušnica.

2
A- A A+
(ne koristiti ovu sliku) Foto: promo/Gorska služba spasavanja/

Spasioci GSS stanice Niš, kako je saopšteno, primili su u utorak oko 14 sati hitan poziv za pomoć u evakuaciji starice I. D. (1942) iz Štrbovca.

Njoj je, zbog povrede kuka, bila potrebna hitna lekarska pomoć, ali zbog velikih snežnih nanosa pristup sanitetskog vozila do njene kuće nije bio moguć.

Ekipa spasilaca stanice Niš se organizovala u kratkom roku i sa svom neophodnom opremom uputila na mesto gde se nalazilo vozilo Hitne pomoći.

Oni su stigli do mesta Veliki Krčimir, odakle je po snegu do Štrbovca bilo moguće nastaviti samo pešice, stazom dugom 5,5 kilometra, dodaje se u saopštenju.

Saveti Gorske službe spasavanja: Kako kroz sneg

Na dva kilometra od kuće, snežni nanos je bio rastresit i oko pola metra dubine što je dosta usporilo kretanje spasilaca koji su morali da prte sneg sve vreme kako bi utabali stazu za kretanje tokom evakuacije u povratku.

Kako su "gorštaci" i Čola spasili Slovenku na Tari

Kada su stigli, pružili su unesrećenoj ženi prvu pomoć u vidu imobilizacije. Umotanu u "astro" foliju i ćebad zbog niske temperature, spasioci su je evakusali uz pomoć specijalnog spasilačkog čamca zvanog "Akia".

Evakuacija je uspešno završena do Velikog Krčimira, gde su dalju negu preuzeli zaposleni Hitne pomoći.

Izvor: MONDO

Inače, zbog velikih snežnih nanosa i niskih temperature, u pojedinim mestima širom Srbije, pristup kućama koje su udaljene od puta je teško prohodan, te je često moguće izvršiti transport samo uz pomoć opreme za kretanje po snežnim terenima i spasilačkim čamcem, dodaje se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti