Trst je NAŠ! Produžili Novu godinu zbog Srba

Autor:

Gradske vlasti Trsta odlučile su da produže Božić i novogodišnje praznike u znak pažnje prema srpskoj zajednici koja se nalazi u ovom gradu.

Trst je NAŠ! Produžili Novu godinu zbog Srba Foto: MONDO/Dragana TodorovićUmesto da se skinu 7. januara kao i svake godine do sada, dekoracije glavnih gradskih trgova i ulica u Trstu ove godine će ostati do 15. januara.

Ovu odluku je donela opštinska vlast i gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca, u znak pažnje i poštovanja prema Srpskoj zajednici koja se nalazi u ovom gradu, a koja po julijanskom kalendaru Božić slavi 7. januara a Novu godinu 14. januara.

Dipjaca je tako odlučio nakon razgovora sa portparolom Srpske verske zajednice ocem Raškom Radovićem.

„Veoma smo zadovoljni odlukom Tršćanske opštinske vlasti, a posebno odlukom gradonačelnika. To pokazuje da Trst održava svoju predivnu fizionomiju multireligijskog, multietničkog i multikulturalnog grada“, rekao je otac Raško, piše "Sputnjik".

"Mi smo to radili u prošlosti i to radimo danas. Mislim da mnogi znaju dobre radnike, radnike i zanatlije koji predstavljaju Srbe u Trstu. Svi doprinose razvoju grada. Mi smo solidna zajednica koja ne stvara probleme. Kao religiozna kongregacija obrazujemo naše suvereniste da žive u prijateljstvu sa svojim komšijama, uprkos kulturnim i verskim razlikama. Na kraju krajeva, zadatak nas hrišćana je da u svakom čoveku pronađemo ono što je dobro. Stoga se ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku. Njegov gest pokazuje da je Trst grad istinskog suživota“, zaključio je otac Radović.

 Prvi čovek Trsta je ovom prilikom objavio video na svom profilu na Facebooku, u kom je čestitao Božić Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Trstu.„Želim srećan Božić srpskoj pravoslavnoj zajednici u Trstu i zahvaljujem im se jer decenijama žive i rade u Trstu, doprinoseći društvenom, kulturnom i ekonomskom rastu grada. Zbog toga sam odlučio da od ove godine božićne i novogodišnje dekoracije u Trstu, umesto da budu uklonjene kao i uvek nakon katoličkog Bogojavljenja, ostanu da ulepšavaju glavne gradske trgove i ulice i za pravoslavni Božić koji se slavi 7. januara i za srpsku pravoslavnu Novu godinu 14. januara. Srećan Božić i srećnu srpsku Novu godinu želim svim Srbima“, rekao je gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca, a prenosi "Sputnjik".

Povezano

Sve vesti