Borovnice i brusnice su veoma dobre za oralno zdravlje, kažu stomatolozi, nakon studije koja je pokazala da to voće smanjuje rizik od pojave karijesa tako što smanjuje aktivnost bakterija u ustima.

Ovo voće je bogato polifenolima koji su antioksidanti, a već je poznato da oni štite od slobodnih radikala u telu.

Dr Najdžel Karter objašnjava da se polifenoli iz brusnica i borovnica zadržava u pljuvački i nakon što progutamo voće, tako da i kasnije nastavljaju da deluju.

Autor studije dr Nebu Filip kaže da se ovo voće može koristiti kao "prirodno oružje" u prevenciji karijesa.

Dr Karter naglašava da voće ipak sadrži prirodne šećere, te da to može da šteti zubima ako se jede često i u velikim količinama.

"Najbolje je jesti voće uz obrok ili odmah posle večere", kaže on.

Polifenoli, koji se nalaze u borovnicama i brusnicama, ne štite samo od karijesa, već štite i od srčanih bolesti i kancera. Sadrže i antioksidante koji pomažu u hidrataciji i dobar su izvor vlakana i drugih nutrijenata.

Polifenoli, koji se nalaze u borovnicama i brusnicama, ne štite samo od karijesa, već štite i od srčanih bolesti i kancera. Sadrže i antioksidante koji pomažu u hidrataciji i dobar su izvor vlakana i drugih nutrijenata.