mondo.ba

"Pomoz Bog, junaci" u Banjaluci (FOTO)

Autor:

U Banjaluci je održan svečani defile povodom obeležavanja 9. januara - Dana Republike u kojem je učestvovalo više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

9
A- A A+
Dan RS Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Raport predsednici RS Željki Cvijanović predala je svečana jedinica MUP-a RS.

"Pomoz Bog junaci!", rekla im je Cvijanović, čime je počela svečanost.

Povodom "Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku", ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije.

Kadeti su odeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci su nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Dan RS: Odlikovani Brnabić, Ivancov, Bodiroga...

Svečani defile čini Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku. Civilni sektor čine 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.

Tokom defilea promovisano je prvo oklopno vozilo proizvedeno u RS - "Despot" - kompanije "Tehnički remont Bratunac" (TRB).

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Republiku Srpsku očuvala ljubav njenog naroda i snaga institucija i da će uvek biti slavljena sloboda u kojoj danas žive njeni građani.

Izvor: mondo.ba

Ona je zahvalila svima koji su stvarali Republiku Srpsku, doprineli njenom razvoju, onima koji su donosili važne odluke i svima koji su je razvijali.

Svečani defile okončan je pjsmom "Pukni zoro" koju su otpevali učesnici defilea i preletanjem helikoptera Helikopterskog servisa Srpske.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Ceremoniji su prisustvovale mnobrojne zvanice među kojima su premijerka Srbije Ana Brnabić, nekoliko ministara Srbije, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, ambasador Rusije Petar Ivancov i drugi.

Ovogodišnje obeležavanje Dana Republike Srpske održano je pod sloganom "Ponosna i večna".

Povezano

Sve vesti