Tanjug

Dodik opet razgnevio Bošnjake: Drina je BiH reka!

Autor:

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH Bakira Izetbegovića, ocenila provokacijom izjavu predsedavajućeg Predsedništa BiH Milorada Dodika da je "Drina srpska reka".

Dodik opet razgnevio Bošnjake: Drina je BiH reka! Foto: MONDO/Predrag Vujić

Povodom te izjave iz te stranke je saopšteno da Dodik "duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. veku od te reke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila čija je jedina 'krivica' bila što nisu Srbi".

Reke u Bosni i Hercegovini nisu, kažu, ni spske, ni bošnjačke ni hrvatske, već samo bosanskohercegovačke.

"Pomoz bog, junaci", na defileu i Brnabić i Bodiroga

"Jedna od njih - Drina - stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvek i ostati" poručili su iz te stranke.

Dodik napustio sastanak, nije bilo zastave RS

Iz SDA poručuju Dodiku, drugim zvaničnicima entiteta RS, ali, kako navode, i pojedinim zvaničnicima Republike Srbije, da bim im "konačno moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći ugroziti Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice".

"Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost cele regije i dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, a time i unutrašnju entitetsku strukturu BiH koja je nastala u Dejtonu", navodi se u saopštenju.

Oglasio se Dodik: Komšić ne može da preti Srbiji

U ovoj bošnjačkoj stranci smatraju da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku Bosne i Hercegovine i rešavanju životnih problema njenih grana.

"Iako stalno ponavlja kako želi da se što pre uspostavi novi saziv Većaa ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava. Nepoštovanje zakona i odluka uč?ijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu, pokušajima da ravanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog 'Dana RS', Dodik izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu doneti ništa dobro", stoji u saopštenju koje je prenela Fena.

Povezano

Sve vesti