Voždovac: Ne tražimo pomoć Vučića, sami se snalazimo

Autor:

Beogradski superligaš za godinu i po dana "dobar" četiri miliona evra od transfera. Prodaja Filipa Stuparevića Votfordu napunila kasu. "Večite on uopšte nije zanimao, kao ni drugi naši fudbaleri", kaže sportski direktor Goran Grkinić.

17
A- A A+
Filip Stuparević Voždovac Foto: MN Press

Prodaja Filipa Stuparevića (18) engleskom premijerligašu Votfordu je najveža vest u srpskom fudbalu u poslednje vreme.

Mladić iz Voždovca je svojim igrama u Superligi, ali i mladoj reprezentaciji Srbije, skrenuo pažnju na sebe, ali nije bio interesantan Crvenoj zvezdi i Partizanu. Iako nije otkriveno koliko je iznosio transfer Stuparevića (koji će, po svemu sudeći, ostati u Voždovcu na pozajmici ili otići u Udineze, takođe na pozajmicu), nezvanično je beogradski klub "dobar" tri miliona evra od tog posla.

Poslednji put kada je klub iz Superlige koji nije ni Zvezda, ni Partizan proda igrača u Premijer ligu, dogodio se 2007. godine kada je Slobodan Rajković iz OFK Beograda potpisao za Čelsi.

Zato vest o Supareviću, najmlađem debitantu u istoriji Superlige (imao je 15 godina i 11 meseci) i te kako dobija na značaju.

Ako se tome dodaju i transferi u poslednjih 18 meseci - Stefana Dražića (Mehelen - 300.000 evra), Aleksandra Filipovića (BATE Borisov - 300.000 evra), Dejana Georgijevića (Ferencvaroš - 200.000 evra), bivšeg igrača Partizana Saše Ivkovića (Maribor - 200.000 evra), golmana Zorana Popovića (prvo u Norvešku, pa u Crvenu zvezdu - 150.000 evra u Bodo Glimt)... na ovih tri miliona treba dodati još nešto više od milion evra.

Kada i ako se Stuparević dokaže u Votfordu, od svake njegove naredne prodaje, deo novca dobiće i Voždovac, kako to nalažu propisi UEFA i FIFA.

Ispada da Voždovac bolje posluje od većine superligaša, uključujući recimo Partizan, koji ove zime muku muči da nekoga proda i nada se da će dobiti deo "kolača" ako Fiorentina odluči da proda njegovog bivšeg štopera Nikolu Milenkovića.

Zanimljivo je, a to ističe sportski direktor Voždovca Goran Grkinić u izjavi listu "Danas", da ni Crvena zvezda, ni Partizan nisu bili zainteresovani za Stuparevića.

"Zvezda i Partizan se nijednog trenutka nisu interesovali za Filipa i nije mi jasno kako im nije bio na radaru. Zvezda je, na primer, propustila da iz Voždovca dovede golmana Zorana Popovića, pa su to uradili tek kad je prešao u norveški Bodo Glimt. Samo u prošloj godini ostvarili smo nekoliko velikih transfera - Saša Ivković je prešao u Maribor i sada je jedan od najboljih veznih fudbalera u Sloveniji. Večitima je promakao i defanzivac Aleksandar Filipović, koji je otišao u BATE Borisov gde je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona i sada igra Ligu šampiona...", kaže Grkinić za "Danas".

Zanimljivo je da ni Stuparević nije imao želju da zaigra za "večite".

"Nikada nisam ni razmišljao da igram za Zvezdu ili Partizan, uvek sam razmišljao da sledeći korak u karijeri treba da bude inostranstvo. Narednih dana ću saznati da li idem u Udineze ili ostajem u srpskom fudbalu", kaže ovaj mladić.

Voždovac, FK Voždovac, stadion Voždovca, stadion na krovu Foto: MONDO/Predrag Vujić


U situaciji kada se uprave Crvene zvezde i Partizana konstantno zahvaljuju vlastima, odnosno državi za pomoć, a pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću, u Voždovcu kažu da oni to ne rade, jer se sami snalaze.

"Mi smo privatni klub sa veoma malim brojem zaposlenih u upravi. Ima nas desetak, sve ostalo su treneri i igrači. Nikada ništa nismo tražili od države, predsednika ili Vlade Srbije. Naučili smo da se sami snađemo. Imamo odličnu saradnju sa Opštinom Voždovac i ona nam je glavni oslonac u državnim organima. Imamo, verovatno, najmoderniji stadion u regionu i osim od transfera finansiramo se od prihoda Tržnog centra 'Stadion'", kaže sportski direktor Voždovca Goran Grkinić za list "Danas".

Povezano

Sve vesti