Aplauz je trajao dugo, Šeki će trajati večno (VIDEO)

Autor:

Pižon i Moca, Dule i Bjeka, ali i 91-godišnji gospodin Marko Valok... Svi oni dugo su i glasno aplaudirali u čast neponovljivog Dragoslava Šekularca, druge Zvezdine zvezde i jednog od najvećih fudbalera koje je ova zemlja imala.

Aplauz je trajao dugo, Šeki će trajati večno (VIDEO) Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Retke su prilike u kojima legende Partizana možete videti u Ljutice Bogdana, odnosno Crvene zvezde u Humskoj, a da nije dan "večitog derbija".

Odlazak Dragana Šekularca učinio je da danas jedan uz drugog stoje Pižon Petrović i Moca Vukotić, Dušan Savić i Nenad Bjeković, Marko Pantelić i Mladen Krstajić, Nebojša Čović i Ivica Dačić, itd.

Ovog tmurnog četvrtka u Ljutice Bogdana došao je i 91-godišnji Marko Valok, legendarni centarfor crno-belih, kako bi poslednji put pozdravio velikog rivala i još većeg prijatelja, Šekija.

Njih dvojca nadmetali su se početkom 60-ih stvarajući kult beogradskog "večitog derbija", utakmice u kojoj je Šeki uvek bio posebno inspirisan i nadahnut, a opet ostao poštovan i cenjen među partizanovcima i danas, kada više nije sa nama.

Oproštaj od Šekija: "Zdravo brate, legendo. Tvoj Šole"

Medija centar Zvezdinog stadiona bio je tesan da primi sve koji su došli na komemoraciju, a među prisutnima bili su Dušan Savić, Jovan Kule Aćimović, Ratomir Dujković, Moca Vukotić, Vladimir Petrović Pižon, Stanislav Karasi, Boško Đurovski, Ilija Petković, Aleksandar Boričić, Nebojša Čović, Marko Valok, Mladen Krstajić, Marko Pantelić, Nenad Bjeković, Ivica Dačić, Nikola Nikodijević, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, bivši gensek FS Hrvatske Tomislav Srebrić, Zoran Moka Slavnić, Ivan Bekjarev, Zoran Laković, Jovan Šurbatović, Petar Škundrić, Zvezdan Terzić, Vladan Milojević, itd.

"U Zvezdi smo naučili da se trenerima i velikanima obraćamo na Vi, ali ja ću ovaj put morati na Ti. Hoću da imam osećaj kao da se obraćam rođenom bratu ili ocu...Imala je Crvena zvezda u svojoj istoriji velike majstore, kao što su Pižon Petrović i Dragan Stojković, fudbalsku eleganciju Dragana Džajića, imali smo džentlena kao što je Rajko Mitić, zatim Kobru sa Vardara - Darka Pančeva, pa Genija Savićevića. Ali zapamti, Šeki, nijedan nije bio kao ti - dribler! A, dribler je u fudbalu najvažniji, jer njega prvog zapazimo kada gledamo decu kako igraju fudbal", rekao je Boško Đurovski, jedan od velikana crveno-belih koji su govorili na veoma emotivnoj komemoraciji održanoj u prepunoj sali iznad zapadne tribine Stadiona "Rajko Mitić".

Posle govora, Đurovski je pozvao prisutne da se na neuobičajen način - aplauzom - oproste od voljene legende. Poziv je odmah prihvaćen, a aplauz je dugo odzvanjao Medija centrom "njegove Marakane".

O Šekiju: Piksi, Karasi, Savić, File, svetski mediji...

Izvor: Tanjug

Šekularac će biti sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, gde će se treneru Milojeviću i ostatku stručnog štaba pridružiti i fudbaleri Crvene zvezde, kao i brojni poštovaoci jednog od najvećih fudbalera koje je ova zemlja imala.

Zvezdaši su posle Rajka Mitića, prve Zvezdine zvezde, ispratili i svoju drugu zvezdu, Šekularca, čoveka koji je sa loptom umeo sve, pa i da impresionira velikog Pelea.

Kad je Pele sreo Šekija: Da nisi Brazilac?


"O Šekiju je i lako i teško govoriti. Lako, jer je mnogo toga osvojio. Teško, jer je nemoguće opisati kako je igrao. Među milionima igrača bio je jedinstven. Imao je driblinge i magiju u potezima kojima je privlačio publiku i izdvajao se od drugih. Bio je ličnost koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Igrač, šmeker, šaljivdžija i boem... Dragi Šeki bio si i ostaćeš inspiracija mnogim fudbalerima", rekao je aktuelni predsednik Crvene zvezde, Svetozar Mijailović, na ivici suza.

Za govornicom je bio i Šekijev nekadašnji saigrač, Aleksandar Marković.

"Tužan je dan za sve Srbe i zvezdaše, od danas će Dragoslav biti na zvezdanom nebu. Tu i pripada... Imao sam sreću da igram sa njim, večno će živeti legenda njegovih anegdota", naveo je Marković.

Dragoslav Šekularac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a i sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi. Pored članova porodice i prijatelja bili su tu nekadašnji saigrači, predstavnici Zvezde, Partizana, OFK Beograda, Fudbalskog saveza Srbije, kao i ceo prvi tim crveno-belih. Na sahranu je došao i akademik Matija Bećković, te poznati fudbalski trener Dušan Bajević, Stevan Dika Stojanović, Ivan Adžić, Gordan Petrić, Dušan Mrakić, Ivan Ćurković, košarkaški trener Vlade Đurović i mnogi drugi.

Dušan Maravić, koji je igrao sa Šekularcem, podsetio je na popularnost koju je njegov saigrač uživao.

"U ime nas srećnika koji smo s tobom igrali možda nismo imali vremana i prilike da ti kažemo za života, pa ćemo sada. Ne samo da si bio najpopularniji među nama, nego si bio najbolji među nama. Mi smo s tobom igrali, ali smo te i gledali opčinjeni tvojim majstorstvom. Gde god smo bili širom sveta ti si dominirao. Bio si ravan Peleu i Garinči, tada najboljim fudbalerima na svetu, bio si magnet za navijače koji su dolazili tebe da gledaju. Recimo, u Split se tada putovalo spavaćim kolima, a navijači su noću zaustavljali voz da te vide. Bio si najtrofejniji među nama, a osvajao si trofeje i kao trener. I tu si dokazao da si najbolji", rekao je Maravić, posle čega je usledio aplauz više stotina ljudi na groblju, prenosi Tanjug.

U ime porodice, od legendarnog fudbalera oprostio se brat Mirko Šekularac.

"Za njega je život bio igra, voleo je šalu. Bila je privilegija biti član njegove porodice. I sada kada si otišao napravio si čudo, ujedinio si ljude svih vera i nacija sa svih kontinenata. Nadam se da će tvoj sinovac koji igra fudbal u Švajcarskoj da nastavi tradiciju", poručio je on.

Upečatljiv detalj ostaće i poruka na vencu: "Prave legende nikad ne umiru".

Povezano

Sve vesti