mondo.rs,Tanjug

Golim grudima podržale Saudijku (FOTO, VIDEO)

Autor:

U Sidneju je održan protest četiri žene obnaženih grudi u znak podrške Saudijki Rahaf Mohamed Al-Kunun, koja je pobegla od porodice, u trenutku dok Australija počinje da razmatra njen zahtev za prebavilašte u toj zemlji kao izbeglice.

Golim grudima podržale Saudijku (FOTO, VIDEO) Foto: Tanjug/Australia Broadcast Corporation via AP

U centru Sidneja žene koje sebe zovu "Tajno sestrinstvo", obučene samo u farmerke, protestovale su ispred saudijskog konzulata pozvavši Australiju da odobri Al-Kunun prebivalište, preneo je AP.

Al-Kunun, koja je pobegla od porodice i zabarikadirala se u jednom hotelu u Bangkoku na Tajlandu, dobila je juče status izbeglice od Ujedinjenih nacija, saopštila je vlada Australije.

Rahaf Mohamed Al-Kunun saudijka Foto: Tanjug/Immigration police via AP, File

Ona je rekla da želi azil u Australiji jer trpi psihičko, emocionalno i verbalno nasilje i navela je da je bila zatvorena mesecima u kući i da joj je porodica pretila da će joj zabraniti dalje školovanje.

ŽENSKI MOZAK: Ovako to shvata saudijski mula

UN su saopštile da je njen slučaj preuzela Australija, zbog moguće promene prebivališta.

Ona je objavila svoj slučaj na društvenim mrežama nakon što se zabarikidirala u svojoj hotelskoj sobi u Bangkoku, rekavši da se plaši za svoju bezbednost ukoliko bude poslata svojoj porodici nazad u Saudijsku Arabiju.

Izvor: YouTube/RT

Osnivač tajnog sestrinstva Džeki Lav izjavila je da su one odlučile da se pojave toples, jer veruje da žene treba da mogu da izraze sebe slobodno i bezbedno i da je želela da pošalje poruku Rahaf da žene to mogu da urade u Australiji.

saudijka australija Foto: Tanjug/Australia Broadcast Corporation via AP

"Tajno sestrinstvo" je osnovalo i GoFundMe račun na kojem je već sakupljeno 2.290 dolara za Al-Kunun.

RIJAD: Žene prvi put na stadionu gledale fudbal

Australijska ministarka inostranih poslova Mariz Pejn izjavila je danas da nema vremenskog roka za procenu slučaja Al-Kununove, preneo je Rojters.

"Nakon preporuka UNHCR, Australija sada prolazi kroz korake koje moramo da uradimo u vezi sa procesom procene i kada bude sve kompletirano, imaćemo objavu", rekla je Pejnova.

Povezano

Sve vesti