Može li izgled stomaka da otkrije pol bebe

Autor:

Ima li istine u tome da će, ako je stomak nizak, žena roditi devojčicu, a ako je viši, da će roditi dečaka?

Može li izgled stomaka da otkrije pol bebe Foto: Guliver/Getty Images/kjekol

Čim neka žena saopšti da je trudna, uvek se nađe neko u okolini ko će da "procenjuje" njen stomak i na osnovu toga nagađa da li će roditi devojčicu ili dečaka.

Dok jedni nagađaju da ako je stomak "širok" i beba nisko, a trudnica se goji oko celog stomaka, rodiće devojčicu, a ako je stomak visoko i zaobličen je ka napred, rodiće dečaka, babica Amand Bjud kaže da to nikada nije dokazano.

"Nikada nisu urađena istraživanja koja bi potvrdila ovu teoriju", kaže ona.

Takođe, ima i onih koji nagađaju kog će pola biti beba na osnovu ukupnog izgleda trudnice – kakva joj je kosa, da li blista... ali ni to nije potkrepljeno naučnim dokazima.

Babica ističe da su takva predviđanja čista nagađanja, i da izgled stomaka trudnice zavisi od drugih stvari.

"Svako telo je jedinstveno, kao i otisak prsta", kaže ona.

Na primer, materica je u obliku kruške prilikom prvog porođaja, ali nakon toga više ima oblik jabuke, što može da utiče i na izgled stomaka.

Tonus i simetrija abdominalnih i mišića materica, kao i ligamenata, takođe utiču na oblik materice. Zato žene koje su već rađale uglavnom imaju veći stomak u ranijim mesecima trudnoće.

Drugi faktori, poput toga koliko ste fit i kakav vam je mišićni tonus, mogu da utiču na izgled i veličinu stomaka. Babica objašnjava da žene koje imaju veći tonus stomačnih mišića imaju manji stomak u trudnoći.

I visina može da ima ulogu. Niže trudnice najčešće bebu nose nisko i stomak je veći, dok se kod visokih žena stomak kasnije primećuje jer imaju "više prostora" u stomaku za bebu.

Pored toga, i pozicija bebe utiče na izgled stomaka. Ukoliko je beba u horizontalnom položaju, stomak će izgledati drugačije nego kada je u vertikalnom. Ako je okrenuta glavom nadole, stomak će izgledati manje.

Naravno, i to koliko se trudnica ugoji utiče na izgled stomaka, a ulogu u tome imaju i genetika, pa čak i starost trudnice.

Dakle, činjenica je da je jedini način da sigurno znate da li nosite dečaka ili devojčicu da uradite neki test, što se kod nas najčešće radi ultrazvukom. Druga opcija je da čekate do porođaja, pa da tek tada saznate hoćete li biti mama dečaka ili devojčice.

Povezano

Sve vesti