PRVE LASTE: Teroristi iz OVK odleteli za Hag

Autor:

Tri manja civilna aviona poletela su večeras sa vojnog dela prištinskog aerodroma, a izvori u Prištini naveli su da se u njima nalaze bivši pripadnici tzv. OVK koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

13
A- A A+
učk uck ovk teroristi albanci albanac šiptari šiptar kosovo albanski orao Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Radiotelevizija Srbije prenosi reči prištinskog advokata Toma Gašija koji kaže da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.

Neposredno posle poletanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori u Prištini naveli da su ka Hagu poleteli bivši pripadnici OVK, koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVK.

Ko je Raimonda Reci s Kosova, žena koju traži Hag?

Izvesno je, međutim, da se u avionima ne nalaze bivši šef glavnog štaba OVK, Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odloženo "zbog bolesti", te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobegao sa Kosova u nepoznatom pravcu.

Bivši komandant zločinačke OVK pobegao s Kosova

Bivši komandanti Mustafa i Ljuštaku u Hag će otputovati naredne sedmice.

"Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebalo 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa, zvani Remi, i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu", rekao je za RTS advokat Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVK Sulejmana Seljimija.

Teroriste OVK u Hagu brani proverena ekipa

"Pozvano je još desetak pripadnika bivše 'OVK', međutim, oni imaju neki drugi redosled. Oni su Hag pozvani u svojstvu svedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih", rekao je Gaši, navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Gaši je, takođe, naveo i da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komandanti OVK.

Povezano

Sve vesti