Beta

ZVANIČNO: Zagreb odustaje od izraelskih "f-16 barak"

Autor:

Hrvatska vlada objavila je danas da će poništiti odluku o nabavci polovnih borbenih aviona "f-16 barak", nakon što je izraelska ambasada izvestila hrvatsku stranu da Izrael nije dobio dozvolu SAD-a za (pre)prodaju tih aviona Hrvatskoj.

9
A- A A+
ilustracija Foto: Youtube/screenshot/US Military Power ilustracija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je danas glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvestio da Izrael nije uspeo da dobije dozvolu SAD-a za prodaju "f-16 barak", javila je agencija Hina.

"Vlada Republike Hrvatske zato će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Twitter nalogu hrvatske vlade.

Izraelska delegacija predvođena generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom prethodno se sastala s hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem, a na tom sastanku hrvatskoj strani saopšteno je da Izrael nije mogao da sprovede projekat.

Amerika blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna (390,5 miliona evra) trebalo da kupi 12 starih aviona "f-16 barak" koje je modifikovao i modernizovao Izrael, a koji bi služili još dve i po decenije.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" aviona starih tridesetak godina iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htela da pristane i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je u četvrtak, dan pre isteka roka, službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

I Hrvati kupuju lovce: Na migove F-16 ili JAS39?

Povezano

Sve vesti