"Bandersnatch" - plagijat od 25 miliona dolara! (VIDEO)

Autor:

Bombastična tužba protiv striming giganta Netflix!

"Bandersnatch" - plagijat od 25 miliona dolara! (VIDEO) Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/YouTube/Netflix

Netflix se suočava sa tužbom od neverovatnih 25 miliona dolara, zbog hit filma "Bandersnatch"!

Ako još uvek niste gledali, reč je o "Black Mirror" filmu u kojem gledaoci sami biraju kako će se priča dalje razvijati, odnosno donose izbore umesto glavnih likova na taj način aktivno učestvujući u radnji filma.

Zvuči poznato? Možda ste i vi kao klinci čitali knjige "Odaberi svoju pustolovinu", u kojima ste mogli baš to – "ako hoćeš da glavni lik skrene levo, okreni stranu 45, ako hoćeš desno, okreni stranu 22"…

Isti princip, samo osavremenjen, primenio je Netflix na interaktivnom filmu o programeru koji pokušava da pretoči fantastični roman u video igru, i to ga natera da dovede sopstvenu stvarnost u pitanje.

Pogledajte trejler!

Izvor: YouTube/Netflix

Netflix je sa izdavačima serijala "Odaberi svoju pustolovinu" pregovarao o korišćenju tog koncepta uz odgovarajuću nadoknadu, ali su pregovori onda prekinuti. Kad, eto "Bandersnatch" filma!

Izdavači "Chooseco LLC" stoga su tužili Netflix zbog krađe koncepta zaštićenog autorskim pravima, javlja "Varajeti".

U tužbi podnetoj u američkoj državi Vermont navodi se da je Netflix tražio dozvolu da, uz nadoknadu, iskoristi koncept interaktivnog biranja nastavka toka radnje, ali da tu dozvolu nikada nije dobio.

"Pregovori su trajali godinama, ali na kraju nismo postigli dogovor. Netflix je, tokom snimanja filma, više puta od nas dobio nalog da obustavi produkciju jer krši naša autorska prava. Oni su ipak odabrali da se ogluše o te zabrane," navodi izdavačka kuća.

Sporno je, piše "Varajeti", i to što u jednoj sceni glavni lik kaže da su inspiracija za njegove igre upravo knjige "Odaberi svoju pustolovinu".

Netflix je odbio da komentariše tužbu, navodno vrednu 25 miliona dolara.

Povezano

Sve vesti