DOBRA VEST: Ovo čuva naše srce!

Autor:

Zaboravite na priče koje prate razne dijete, upravo je utvrđeno da ove namirnice čuvaju kardiovaskularni sistem!

DOBRA VEST: Ovo čuva naše srce! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ishrana namirnicama koje u sebi sadrže više vlakana, kao što su hleb od celog zrna, integralne testenine, musli, koštunjavo voće i mahunarke, smanjiće rizik od kardiovaskularnih oboljenja i prerane smrti, navedeno je u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Autori izveštaja za SZO ističu da su to dobre vesti, ali da nisu u saglasnosti sa modernim dijetama u kojima se insistira na manjem unosu ugljenih hidrata.

Istraživanje je vodio doktor Džim Man sa novozelandskog Univerziteta Otago koji je zaslužan što su u smernicama SZO znatno smanjene preporučene količine za unos šećera, prenela je RTS.

Šećer je loš ugljeni hidrat, dok su vlakna koja se nalaze u hlebu od žitarica sa celim zrnom i musliju od ovsa dobri ugljeni hidrati.

Zato dijete koje radikalno odbacuju ugljene hidrate, čak i one bogate vlaknima, koja, kako tvrde naučnici, spasavaju živote, treba izbegavati.

U istraživanju se govori da bi svaka osoba dnevno trebalo da unosi najmanje 25 do 29 grama vlakana, uz napomenu da bi 30 i više grama bilo još bolje. Većina svetske populacije unosi manje od 20.

Među onima koji su jeli najviše vlakana, smrtnost od svih uzroka smanjila se od 15 do 30 odsto u poređenju sa osobama koje su konzumirale izuzetno malo vlakana.

Rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva manji je od 16 do 24 odsto.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti