Ishrana namirnicama koje u sebi sadrže više vlakana, kao što su hleb od celog zrna, integralne testenine, musli, koštunjavo voće i mahunarke, smanjiće rizik od kardiovaskularnih oboljenja i prerane smrti, navedeno je u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Autori izveštaja za SZO ističu da su to dobre vesti, ali da nisu u saglasnosti sa modernim dijetama u kojima se insistira na manjem unosu ugljenih hidrata.
Istraživanje je vodio doktor Džim Man sa novozelandskog Univerziteta Otago koji je zaslužan što su u smernicama SZO znatno smanjene preporučene količine za unos šećera, prenela je RTS.
Šećer je loš ugljeni hidrat, dok su vlakna koja se nalaze u hlebu od žitarica sa celim zrnom i musliju od ovsa dobri ugljeni hidrati.
Zato dijete koje radikalno odbacuju ugljene hidrate, čak i one bogate vlaknima, koja, kako tvrde naučnici, spasavaju živote, treba izbegavati.
U istraživanju se govori da bi svaka osoba dnevno trebalo da unosi najmanje 25 do 29 grama vlakana, uz napomenu da bi 30 i više grama bilo još bolje. Većina svetske populacije unosi manje od 20.
Među onima koji su jeli najviše vlakana, smrtnost od svih uzroka smanjila se od 15 do 30 odsto u poređenju sa osobama koje su konzumirale izuzetno malo vlakana.
Rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva manji je od 16 do 24 odsto.
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte