Pao teretni "boing 707", preživeo samo jedan (VIDEO)

Autor:

Iranski vojni teretni avion "boing 707" srušio se zapadno od Teherana usled lošeg vremena. Poginulo petnaest od šesnaest članova posade.

1
A- A A+
pao avion Foto: Screenshot/Youtube/Inside The Net

Iranska vojska saopštila je da je avion koji se srušio u provinciji Alborz bio iranski i da je poginulo 15 od 16 lica koliko je bilo u letelici, javila je agencija Fars.

Preživeo je inženjer koji je zbrinut u bolnici, navela je vojska, prenosi poluzvanična agencija Fars, prenela je agencija Rojters.

Avion se srušio na aerodromu Karadž, zapadno od Teherana, navodi Raša tudej.

Iranski državni mediji javili su ranije da je u avionu, ali kirgijskom a ne iranskom, bilo 10 ljudi i da je izvučeno sedam tela.

Teretna letelica s oznakama aviokompanije Saha, civilne aviokompanije iranskog ratnog vazduhoplostva, krenula je u prinudno spuštanje jutros u 8.30 na aerodromu Fath koji je pod kontrolom iranske paravojne Revolucionarne garde.

Avion je skliznuo s piste, probio zid oko aerodroma i uleteo u stambenu četvrt.

Letelica je trebalo da sleti na obližnjem Pajam međunarodnom aerodromu, oko 40 kilometara zapadno od Teherana.

Vlasti nisu odmah dale razlog za odluku posade da sleti na aerodrom Fath koji se nalazi oko 10 kilometara jugozapadno od Pajama. Pista tog aerodroma je duga oko 1.100 metara u poređenju sa pistom aerodroma Pajam od 3.600 metara.

Za sada nije jasno ko je vlasnik aviona mada je general Šahin Taghikani, portparol vojske rekao za državnu televiziju da su avion i posada iranski. Prema prvim izveštajima o udesu javljeno je da se radi o kirgiskom avionu.

Aviokompanija Saha jedna je od poslednjih na svetu koja za komercijalne letove koristi avion "boing 707", prvo proizveden 1958. godine. Ta letelica je proizvođena do 1979. godine.

Prema fotografijama, avion se prilikom udara u zemlju prepolovio i zapalio.

Izvor: Youtube/PressTV

Povezano

Sve vesti