Verovali ili ne, ali on ima 50 godina!

Autor:

Američki muzičar Dejv Grol danas je napunio 50 godina. Srećan rođendan, legendo!

Verovali ili ne, ali on ima 50 godina! Foto: Matt Winkelmeyer/Guliver/Getty Images for LACMA

Mnogi ne veruju. Ali, Dejv Grol, nekadašnji bubnjar čuvenog grandž benda Nirvana, potom frontmen grupe Foo Fighters, danas je napunio 50 godina!

Odrastao u predgrađu Vašingtona, još od malena je bio "navučen" na muziku, znao je satima da sluša ploče, a u školi je bio zabavljač, tačnije bio je zadužen da preko razglasa pušta muziku svojih školskim drugovima. Počeo je u lokalnom pank rok, hard kor bendu...

"Ne, nisam bio dobar u školi. Nikad se nisam ni školovao za bubnjara, gitaristu. Uvek sam radio onako kako ja mislim da treba da se svira", ispričao je u jednom intervjuu.

Grol je počeo da gradi ime u bendu Nirvana 90-ih godina prošlog veka, zajedno sa Kurtom Kobejnom i Krisom Novoselićem. Pre Nirvane, svirao je u bendu Scream, a u novom bendu je zamenio Dejva Krovera.

"Posle dva minuta znali smo da imamo pravog bubnjara", pričao je kasnije Kris Novoselić o audiciji za Grola.

Nirvanin uspeh bio je meteorski. Album "Nevermind", odnosno prvi singl "Smells Like Teen Spirit", razbio je na svim mogućim listama. Album je prodat u više od 30 miliona primeraka širom sveta! I sledeći album "Utero" beležio je uspehe.

Izvor: Nirvana/YouTube

"Bilo je baš kul biti deo Nirvane. Doduše, imao sam dugu kosu, svirao sam bubnjeve. Imao sam osećaj da kad bih izašao iz bekstejdža na ulicu niko me ne bi prepoznao. A onda dođem kući i vidim da smo prodali milione ploče. Hej, pa to je stzvarno nešto. Kao mlad bend bili smo +bačeni' na veliku pozornicu i bojao sam se kako ćemo sa tim da se nosimo. Ponekad imam i empatiju i razumevanje čak i za Džastina Bibera. Dečko je tinejdžer a ima već stotine miliona dolara! Šta će on, jeb***, da uradi", kaže duhovito Dejv Grol.

Ali, 1994. godine, Kobejn je izvršio samoubistvo. Sve se promenilo. Dejv je bio slomljen.

"Bio sam izgubljen. Prolazio sam kroz mračan period. Nisam mogao ni radio da slušam, jer mi se srce slamalo čim čujem neku muziku", govorio je Grol kasnije.

Nekako je uspeo da prevaziđe težak period i godinu dana kasnije ponovo je uzeo instrumente u ruke i počeo je da piše pesme. Osnovao je bend Foo Fighters. Međutim, nije više svirao na bubnjevima, iako su ga mnoge kolege proglašavale najboljim bubnjarem na svetu. Odlučio je da bude pevač, vodeći vokal i gitarista.

"Posle Nirvane, nisam bio siguran šta ja uopšte želim da radim. Neki bendovi su me pozivali da im budem bubnjar, ali jednostavno ja to više nisam mogao, jer bi me sve to podsećalo na vreme u Nirvani. Svaki put kad bih seo za bubnjeve, mislio sam na Nirvanu. I mislim da bi i drugi mislili to isto kad bi me videli za bubnjevima", pričao je Grol.  

Snimio je najpre demo pesmu. Sve instrumente je sam svirao, snimio je za pet dana. Onda su ga pozvali iz jedne muzičke kuće i rekli mu da bi trebalo da snimi album. U početku je bio nepoverljiv, tek je trebalo da prođe tranzicioni period od bubnjara do vodećeg vokala i gtariste...

"Uh, bile su mi potrebne godine, čoveče", kaže.

"Najbolja stvar u vezi sa muzikom je da možeš da sviraš pred 85.000 ljudi, a oni će pevati zajedno sa tobom iz 85.000 različitih razloga" - Dejv Grol.

Od 1995. godine Foo Fighters je objavio devet albuma, a više od 10 puta su pesme ovog benda vladale top listama u SAD i Velikoj Britaniji.

Dejv Grol je istinska rok zvezda! Mada, evo šta je rekao jednom prilikom o tom terminu: "Svako ko za sebe kaže da je rok zvezda je kompletna budala. Nema jeb*** šanse da to ikad kažem za sebe!".

Svirao je za predsednike (kampanja Baraka Obame, za britanskog princa Harija), punio je Vembli (dva puta zaredom), ali je najviše zaslužan što je napravio fenomenalne pesme za sve nas.

Inače, pre par dana je ponovo pao sa bine (prošli put je polomio nogu, sad mu, srećom, nije ništa).


Živ bio!

Izvor: Foo Fighters/YouTube

Povezano

Sve vesti