SAD prete Prištini: SANKCIJE ako ne ukinu takse!?

Autor:

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i američki Stejt department doneli su dokument u osam tačaka u kojem se od prišinske vlade zahteva da odmah ukine stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije i preti sankcijama.

30
A- A A+
kosovo, američka zastava, sad, amerika, srbija Foto: Mondo/Stefan Stojanović, Mario Milojević

SAD prete Prištini uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama.

"Tražimo da se odmah takse suspenduju", navodi se u dokumentu i dodaje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama.

Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen prištinskoj vladi, prenela je Kljan Kosova.

NEMA POTVRDE IZ BEOGRADA

U ambasadi SAD u Beogradu nisu danas mogli da odgovore na pitanje Tanjuga da li su tačni navodi kosovskih medija. Na molbu agencije Tanjuga da kažu da li su ti navodi autentični i, ako jesu, o kakvim bi se sve sankcijama radilo, u Ambasadi kažu: "Trenutno nismo u mogućnosti da odgovaramo na zahteve medija zbog fiskalne blokade u kojoj se nalazi Vlada SAD".

 Priština se, međutim, kako sada stvari stoje, ne obazire na pretnje SAD. Ramuš Haradinaj se na Facebooku oglasio i rekao da takse ostaju, dok Pirština ne dobije garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati, kako se navodi, uzajamnim priznanjem

Da je Vašington, preko diplomatske misije u Prištini, zatažio od prištinske vlade da suspenduje odluku o nametnutim taksama kako bi otvorili put za postizanje finalnog sporazuma s Beogradom, piše i Koha onlajn. 

Navodi se da SAD ne vide nikakvu korist za Prištinu održavanjem nametnutih taksi za 100 odsto uvećanih na robu iz Srbije.

"Država koja namerava da zaključi konačni sporazum treba da suspenduje meru nametnutih taksi, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini", navodi se u odgovoru američke ambasade dostavljenom Kohi.

Ukazuje se istovremeno na, kako se navodi, dva suštinska interesa u sledećoj fazi, koja će morati da budu prioritet.

SAD "pritisle" Tačija, ukida takse!?

"Sjedinjene Države su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje usredsređivanja na suštinske ciljeve Kosova - evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom", stoji u odgovoru Ambasade SAD dosavljenom ovom prištinskom dnevniku.

Ambasada, međutim, nije odgovorila na pitanje u vezi nenajavljenog sastanka predsednika privremenih prištinskih institucja Hašima Tačija sa ambasadorom u Berlinu, Ričardom Grenelom, jednim od Trampovih najpouzdanjih ljudi.

Povezano

Sve vesti