Tim Prištine posle Brisela: Sporazum samo uz priznanje

Autor:

Iz Prištine su danas ponovili da "finalni sporazum" s Beogradom znači isključivo priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo te samoproglašene države u Ujedinjenim nacijama.

2
A- A A+
srbija kosovo zastava zastave pokrivalica Foto: MONDO/Mario Milojević

Predsednik kosovskog parlamenta i kopredsedavajući prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Kadri Veselji i Špend Ahmeti, saopštili su danas, da je uslov za postizanje finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama.

"Hoću da budem jasan. Postoji samo jedan uslov, a to je nezavisno i suvereno Kosovo u postojećim granicama. To znači da Srbija prizna Kosovo i članstvo i UN", rekao je Veselji na konferenciji za novinare, prenosi Koha onlajn.

U protivnom sporazuma neće biti, poručili su.

Sastanku tima, prvom nakon što su njegovi članovi boravili u Briselu gde su o nastavku dijaloga razgovarali sa zvaničnicima EU, održan je bez prisustva predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i predstavnika dve najuticajnije pozicione partije - DSK i Pokreta Samoopredeljenje.

Predsednik Tači je od Brisela jasno označen kao jedini koji ima mandat da pregovara s Beogradom, a navedene dve opozicione partije od početka bojkotuju rad ovog tima.

Ahmeti je rekao da je na sastanku bilo reči o mnogim temama, uključujući i pitanje nestalih osoba.

Povezano

Sve vesti