Haradinaj ne haje! Takse ostaju

Autor:

Prištinska vlada će ukinuti stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbje, nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati, kako se navodi, uzajamnim priznanjem, kaže Ramuš Haradinaj.

Haradinaj ne haje! Takse ostaju Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak, File


Nakon što su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department upozorili Prištinu da hitno ukine nametnute mere na proizvode iz Srbije ili će u protivnom biti sankcionisana, premijer privremenih prištinskih institucija je na svom Facebook profilu napisao da sve do dobijanja taženih garancije mere ostaju na snazi.

Haradinaj kaže da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

"Intenzivno radimo na konačnom sporazumu, a sačinili smo i veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Mi smo sve to uradili da bi obezbedili da, kada sednemo da pregovaramo sa predstavnicima Srbije, imamo solidnu osnovu, činjenice i argumente", naveo je Haradinaj.

SAD prete Prištini: SANKCIJE ako ne ukinu takse!?

Haradinaj tvrdi da namera uvođenja povećanih taksi nije usmerena protiv postizanja finalnog sporazuma sa Beogradom.

Naprotiv, kaže Haradinaj, vlada će "privremeno obustavit porez, samo uz međunarodne garancije da će finalni sporazum rezultirati uzajamnim priznanjem".

Pod garancijama, precizirao je Haradinaj, podrazumeva da postoji dokaz koji bi, kako kaže, svedočio da je sporazum sa Srbijom dogovoren u načelu i da se samo očekuje njegovo potpisivanje.

Povezano

Sve vesti