Ćezare Batisti deportovan u Italiju (FOTO, VIDEO)

Italijanski radikalni levičar Ćezare Batisti koji je pre tri decenije osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva stigao je danas u Rim, pošto je njegov život poznatog begunca prekinut hapšenjem u Boliviji.

Ćezare Batisti deportovan u Italiju (FOTO, VIDEO) Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino)Italijanski vojni avion s Batistijem sleteo je danas na rimski aerodrom posle leta iz Bolivije. Snajperisti su pratili pažljivo dok je on izlazio iz aviona okružen policijom.

Batisti, koji nije imao lisice na rukama, odveden je u prostoriju na aerodromu da se završe formalnosti, u izuzetno brzoj završnici njegovog dugogodišnjeg bekstva.

Policijski izvori su naveli da je rekao da zna da ide u zatvor i da je tokom dugog leta iz Bolivije do Italije pričao o svom životu i bekstvu iz Brazila u Boliviju.


"Danas kažemo svetu da niko ne može da pobegne italijanskoj pravdi", rekao je na aerodromu ministar pravde Alfonso Bonafede. Na aerodromu je bio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Batisti je uz policijsku pratnju odveden u zatvor u zapadnom delu Sardinije gde će biti u izolaciji tokom narednih šest meseci biti.

Uhapšen je u subotu u Santa Kruzu, najvećem bolivijskom gradu gde su ga pronašli obaveštajni agenti preko jednog od njegovih mobilnih telefona. Italija je poslala avion da ga pokupi i vrati nazad u zemlju odakle je pobegao 1981. dok je čekao suđenje.

Šezdesetčetvorotodišnji Batisti koji je postao pisac, živeo je u Brazilu i Francuskoj gde je uživao u zaštiti levičarskih vlada.

Batisti je pobegao iz italijanskog zatvora 1981. godine dok je čekao suđenje za ubistva koja je prema optužbi počinio dok je bio član ekstremno levičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam.

Sud ga je kasnije u odsustvu osudio na doživotnu robiju zbog četiri ubistva i pokušaja ubistva između 1978. i 1979. godine. On je priznao da je pripadao organizaciji "Naoružani proleteri za komunizam", ali je negirao ubistva.

Čezaro Batisti uhapšen posle četiri decenije bekstva

Tada je pobegao u Francusku gde je na snazi bila politika predsednika Fransoa Miterana da se odbegli italijanski ekstremni levičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002. godine, Batisti je napustio Francusku i pobegao u Brazil.

Posle perioda provedenog u brazilskom pritvoru u čekanju odluke o ekstradiciji, vlasti su odlučile 2010. da mu dodele politički azil.

Bivši brazilski predsednik Mišel Temer sredinom decembra potpisao je ukaz o ekstradiciji Batistija.

Žair Bolsonaro, koji je preuzeo dužnost 1. januara, ponovio je pre zvaničnog početka mandata da italijanska vlada može da računa na njega da će Batistija vratiti u zemlju porekla.

Povezano

Sve vesti