IZMENA: Grad će izdavati odbijenice za vrtić

Autor:

Nadležni su formirali komisiju koja će, umesto predškolskih ustanova koje su to do sada radile, odobravati izdavanje odbijenica svakog petog u mesecu, navodi sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak u intervjuu za "Novosti".

IZMENA: Grad će izdavati odbijenice za vrtić Foto: Guliver/Getty images, olesiabilkei

Prednost pri upisu u privatni vrtić, uz subvenciju iz gradske kase, ubuduće će imati mališani iz prioritetnih grupa, a odbijenice će izdavati Grad, prenose "Večernje novosti".

Nadležni su formirali komisiju koja će, umesto predškolskih ustanova koje su to do sada radile, odobravati izdavanje odbijenica svakog petog u mesecu, navodi sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

"Izdvajanja iz budžeta za subvencije su ogromna, podstakli smo nagli razvoj privatnog sektora u predškolstvu, i zbog toga zahtevamo striktno poštovanje svih propisa, maksimalnu bezbednost dece i kvalitet usluge. Saradnja se nastavlja, ali se uvode novine u načinu izdavanja odbijenica, kako bi prednost i u privatnim vrtićima, po uzoru na državne, bila data prioritetima. Komisija koja je formirana je još jedan stub kontrole ovog sektora. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada namenjena prvenstveno njima," rekao je on.

Iz gradske kase se, do sada, isplaćivao novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Na listi čekanja su bila deca zaposlenih koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Zbog toga su nadležni odlučili da pooštre kriterijume za dotirani boravak u vrtiću.

Gak ističe da je u prošloj godini broj privatnih vrtića u kojima je moguće ostvariti subvenciju porastao za 90. Tako u ovom trenutku u 341 objektu privatnih ustanova, uz dotiranje grada u iznosu od 80 odsto ekonomske cene državnog vrtića, boravi skoro 17.000 dece.

"Na ime refundacije u 2018, roditeljima čija deca borave u privatnom vrtiću uz subvenciju, Grad je isplatio 3,05 milijardi dinara. Tokom prošle godine, u privatne vrtiće u kojima boravak sufinansira Grad upisano je oko 4.500 mališana, dok su izdvajanja iz budžeta za ovaj vid pomoći roditeljima porasla za 46,6 odsto u odnosu na 2017. godinu," rekao je Gak za "Novosti".

Povezano

Sve vesti