Ko je Filip Korać?

Autor:

Vođa "zemunskog klana" Filip Korać, za kojim je Srbija raspisala crvenu Interpolovu poternicu, crnogorski je državljanin i ima pravo glasa u Beranama.

31
A- A A+
Luka Bojović Foto: YouTube/printscreen/EFE Luka Bojović

  Kako je saopšteno Danu, Korać ima pravo da glasa u naselju Dolac kod Berana, na biračkom mestu broj šest u toj opštini.

Kao mesto prebavilišta Filipa Koraća navedena je opština Voždovac u gradu Beogradu.

Za Filipom Koraćem raspisana je crvena Interpolova poternica zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju i da je formirao kriminalnu organizaciju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije saopštilo o kom ubistvu je tačno reč, a u medijima se pominje više imena kriminalaca ubijenih prošle godine.

Korać je blizak saradnik Luke Bojovića, čije je poslove i vođenje "zemunskog klana", kako se sumnja, preuzeo nakon hapšenja tog Beograđanina u Španiji 2012. godine, gde je osuđen na 18 godina zatvora.

Crvena poternica za Filipom Koraćem

Veruje se da je u bliskim kontaktima i sa crnogorskim kriminalnim klanovima.

Nedjeljnik Afera, objavio je ranije izvode iz dosijea srpske policije o Koraću, gde se vidi da je rođen u Beogradu u oktobru 1980. godine, da je državljanin Srbije i da je u policiji evidentiran zbog izvršenja više krivičnih dela teška telesna povreda, falsifikovanje novca i teška krađa, bez podataka o osuđivanosti.

Vučić o Koraću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da je Korać onaj koji je organizovao dovođenje Hrvata na stadion Partizana. "Oni koji su skinuti goli, od kojih su neki već ubijeni. Ta banda mafijaša i narko dilera došla je da zavodi red po nalogu Koraća, za kojeg ovi znaju da nije kriv. Što je dovodio te ljude? Da postavi svoju mrežu narko dilera. Što to radite kada ste pošteni", poručio je on.

MUP Srbije ga je 2004. godine označio kao lice osumnjičeno za ubistva Dalibora Mateovića i Milutina Jovičića i za pokušaj ubistva Zorana Nedovića i Andrije Draškovića.

Prema policijskom dosijeu, on se bavio krijumčarenjem i distribucijom narkotika na međunarodnom nivou, a nakon hapšenja Luke Bojovića, preuzeo je njegovu razgranatu kriminalnu mrežu.

Kako prenosi pomenuti nedeljnik, Korać se već izvesno vreme bavi i iznudama i reketiranjem.

Kako prenosi Dan advokat Borivoje Borović rekao je juče medijima u Srbiji da pouzdano zna da državni organi nemaju ni jedan jedini dokaza protiv Filipa Koraća.

On je rekao da žali što se Korać u javnosti često pominje u kontekstu kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da je advokat Borović, inače član stranke Vuka Jeremića, rekao da je ovih dana u velikoj akciji policije uhapšeni Filip Korać "nevin i fin" čovek.

"Nema ko ne zna ko je Korać. Što ne kažete kako mu idu telohranitelji po gradu. Mi ih hapsimo, pa ih puštaju, iako šetaju heklerima. Šta će im hekleri, sve pošteni svet", kazao je Vučić.

Povezano

Sve vesti