MONDO/Srna

Još jedan razlog da skinete salce

Autor:

Znamo da višak kilograma nije dobar za zdravlje, odnosno da povećava rizik od nekih bolesti, a ispostavilo se da nije dobra ni za mozak.

Još jedan razlog da skinete salce Foto: Guliver/Getty Images/TomFoldes

Višak masnog tkiva, odnosno salce oko na stomaku, povezan je sa smanjenjem volumena mozga i demencijom, pokazuje naučno istraživanje.

Kako višak masnog tkiva utiče na funkcionisanje mozga još nije jasno, ali je najnovija naučna studija povezala smanjenje moždanog volumena sa lošijim pamćenjem i povećanom opasnošću od razvoja demencije. 

Britanski naučnici otkrili su tokom studije obrnut odnos između rasta indeksa telesne mase i povećanog obima struka i bokova sa jedne, i volumena sive mase mozga sa druge strane.

Od ranije je poznato da gojaznost povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Rezultati studije upućuju na to da višak masnoga tkiva, posebno kada je reč o kilogramima nakupljenim oko pojasa, šteti zdravlju mozga.

Naučnici smatraju da bi jedan od načina smanjenja sve većeg broja dementnih osoba mogla biti kampanja za mršavljenje. 

Međutim, neki naučnici nisu saglasni sa rezultatima studije uz obrazloženje da težina u godinama koje prethode dijagnozi demencije može da varira. Moguće je, tvrde istraživači, da višak masnog tkiva utiče na centralni nervni sistem putem kardiovaskularnog sistema.

U studiji je učestvovalo oko 10.000 lica u dobi od 40 do 70 godina, navedeno je u naučnom časopisu "Neurologija".

Povezano

Sve vesti