mondo.rs,Fonet

AP o Putinu i Srbiji: I crkvu mu sagradili (FOTO)

Autor:

Predsednik Rusije Vladimir Putin već ima selo nazvano po svom imenu, voštanu figuru, brend šljivovice, nekoliko kafea u Srbiji nosi njegovo ime, a sada će dobiti i crkvu "Putinku" u selu Banstol, na severozapadu Srbije, prenosi AP.

AP o Putinu i Srbiji: I crkvu mu sagradili (FOTO) Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Američka agencije to prenosi uoči posete ruskog šefa države, uz ocenu da se Srbija među zemaljma u regionu pokazala kao verni saveznik Rusije.

Putin dolazi u zvaničnu posetu Srbiji u četvrtak, a stanovnici tog mesta su nestrpljivi da vide da li će ih ruski predsednik posetiti i videti crkvu, koja je još u izgradnji.

Ova crkva se neformalno zove Putinova crkva, jer je on simbol nove, uzdignute Rusije, Rusije u koju su Srbi ponovo veruju, rekao je lokalni inicijator projekta Branko Simonović.

Putina će u Srbiji čuvati više hiljada policajaca

Istorijske bliske veze između Rusije i Srbije su nedavno vidljivo obnovljene posle snažnih napora Putina da vrati uticaj Moskve u nekadašnjim komunističkim zemljama istočne Evrope.

Ruski interesi u regionu povezani su njegovom strateškom pozicijom između Istoka i Zapada.

Od osam suseda Srbije, pet su članoce NATO, četiri su članice Evropske unije i još dve su u procesu evropskih interacija.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:Srbija se pokazala kao verni saveznik Rusije, iako je zemlja u procesu priključivanja članstvu u EU.

Beograd je odbio da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog Ukrajine i obećala je da neće postati članica NATO.

Analitičari veruju i da snažne veze između srpske i ruske crkve igraju važnu ulogu u obnovi ruskog uticaja među Srbima posle raskida bivše Jugoslavije i njenog lidera Josipa Broza Tita sa Sovjetskim Savezom i okretanja i jačanju veza sa Zapadom.

Majice sa Putinovim likom prodaju se danas na ulicama.

Kosovski mediji: Putin Vučiću poslao tri zahteva

Istraživanja pokazuju kako većina Srba veruje da je Rusija najveći saveznik i najveći donator, uprkos mnogo većoj zapadnoj ekonomskoj i svakoj drugj vrsti pomoći balkanskim zemljama.

Putinova popularnost dolazi najviše iz podrške Kremlja Srbiji protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a crkva opet Kosovo smatra svojim "mestom rođenja" i prostorom gde je najviše srednjovekovnih verskih i kulturnih znamenitosti smešteno.

Za razliku, većina zapadnih država priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 2008. godine.

Patrijarh srpski Irinej nedavno je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Evropom, Sjedinjenim Državama i Rusijom, ali od kada se interesi Zapada "suprotstavljaju našim, nema sumnje da je onda Rusija na prvom mestu".

Srpska crkva pokazala je lojalnost da je stala na stranu ruske crkve prilikom proglašenja nezavisnosti ukrajinske crkve od Moskve.

Najvažnija možda tačka jednodnevnog boravka Putina biće poseta Hramu Svetog Save, gde su jedan od mozaika oslikali ruski umetnici, od novca koje je donirao Kremlj.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.