Francuzi uništili skoro 2.000 kamera za merenje brzine

Autor:

Jedan od razloga za protest "žutih prsluka" u Francuskoj je i spušteno ograničenje brzine na glavnim putevima

8
A- A A+

kamera, brzina, saobraćaj Foto: Guliver/Getty Images/Ian Waldie

Početkom prošle godine maksimalna dozvoljena brzina na glavnim magistralnim putevima (sa dve trake po smeru) u Francuskoj je smanjena sa 90 na 80 km/h. Tada su postavljene automatske kamere za merenje brzine na mnogim novim lokacijama, što su Francuzi "pročitali" samo kao dodatni način punjenja državne kase i to parama građana.

"Žuti prsluci" palili naplatne rampe u Francuskoj (VIDEO)

Zato je ovo bio jedan od razloga zbog čega su "žuti prsluci" počeli da protestuju krajem prošle godine.

Zbog čega najviše ispaštaju same kamere. Do sada je širom Francuske uništeno 1920 od 3200 jedinica za nadzor brzine.

CNN prenosi da je u nekim oblastima, poput departmana Vokliz na jugoistoku zemlje uništeno čak 90 svih instaliranih kamera.

Francuske vlasti su inače navele da su glavni razlozi za smanjenje dozvoljene brzine i postavljanje dodatnih kamera bezbednost i smanjenje broja poginulih. Pretpostavlja se da ove mere godišnje mogu spasiti 350 do 400 života na francuskim putevima.

Protesti u Francuskoj počeli su sredinom novembra, a inicirani su najavama vlasti da će povećati porez na gorivo. U međuvremenu, protesti su se proširili a sada je glavna meta predsednik Francuske Emanuel Makron.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti