mondo.rs,Tanjug

Oglasio se Haradinaj: Ni do 2022. nećemo ukinuti takse

Autor:

Premijer privremenih pristinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je danas da su SAD zvanično zatražile da Prištine da ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije.

124
A- A A+
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije. 

SAD prete Prištini: SANKCIJE ako ne ukinu takse!?

Haradinaj  je kao i više puta do sada rekao da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum, kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

On je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini, Filipa Kosneta.

"Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove", rekao je Haradinaj nakon sednice vlade.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao "cirkusom" i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanje taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sprazum.

"Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali, pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvati, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazumam o priznanju kosovske nezavisnosti", kazao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

"Ako obe zemje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno", rekao je Haradinaj.

A, evo šta je predsednik Srbije rekao na reakciju SAD...

Vučić: Kad SAD pritisnu Prištinu biće rezultata

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.