Putin će se u Beogradu voziti u "bunkeru na točkovima"

Autor:

Zajedno sa predsednikom Rusije stiže i njegov predsednički automobil

9
A- A A+
putin, limuzina, automobil, aurus Foto: YouTube/screenshot/Ruptly

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće u četvrtak Beograd, a pretpostavlja se da će sa njim stići i nova limuzina "aurus", kojom će se ruski predsednik provozati srpskom prestonicom.

  Prema protokolu, predsednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom, piše Sputnjik. Vozila namenjena ruskoj delegaciji dopremaju se ranije drugim letom i prate Putina tokom poseta inostranstvu.

"Aurus", novi automobil ruskog predsednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Inače, američki novinari su istakli da je rusko predsedničko vozilo superiornije od onog u kome se vozi predsednik SAD-a.

Naziv brenda se sastoji iz dve reči: aurum (lat. zlato) i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i opisali da je to "pravi bunker na točkovima".

Eksperti ističu da je specijalni "aurus" jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svetu.

Spolja podseća na sovjetski ZIS-110 iz druge polovine četrdesetih godina prošlog veka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo, navodi Sputnjik.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti