mondo.ba

Dragičević osumnjičen za "državni udar"

Autor:

Policija podnela izveštaj protiv Draška Stanivukovića, Davora Dragičevića i Željka Dabića za krivično delo "Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srpske".

26
A- A A+
PZD 30.12 Foto: Vedran Ševčuk, Mondo.ba

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka danas su Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske, dostavili izveštaj protiv D.S, D.D., i Ž.D. zbog sumnje da su izvršili krivično delo "Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske", navodi se u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

Kako saznajemo, radi se o narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću, Davoru Dragičeviću i Željku Dabiću. 

Stanivuković, poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Srpske, učestvovao je na protestnom okupljanju na Trgu Krajine u Banjaluci u organizaciji grupe "Pravda za Davida" 30. decembra kada je nekoliko ljudi uhapšeno, a za još nekoliko, među kojima je i Davor Dragičević, raspisane su potjernice. Dragičević se od tada samo jednom obratio javnosti, a policija za njim i dalje traga.

Prema Krivičnom zakonu RS, član 307., ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Republike Srpske poziva ili podstiče da se silom promeni ustavno uređenje ili svrgnu najviši predstavnici organa vlasti kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

 Željko Dabić je priveden tokom protesta na Trgu Krajine 25. decembra kada je policija takođe intervenisala i privela nekoliko građana. Dabić je ranije osuđivan za brojna krivična dela, među kojima su ubistvo, razbojništvo, nanošenje telesnih povreda i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Srpska novinska agencija, pozivajući se na svoj izvor, navodi da postoji sumnja da su prijavljeni počinili krivično delo 28. decembra kada su organizovali sastanak u Stanivukovićevoj kući, te dva dana kasnije za vreme protestnog skupa grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci.

"Sastanku su prisustvovali i Stanivukovićevi aktivisti i članovi grupe `Pravda za Davida`. Na sastanku je planirano kako da bude iskorišćen skup, koji je bio odobren za 30. decembar na Trgu Krajine u Banjaluci, za podsticanje okupljenih na rušenje ustavnog uređenja i svrgavanje vlasti Srpske", rekao je izvor Srne.

Dragičevića i drugi članovi grupe ''Pravda za Davida'' od ranije terete za narušavanje javnog reda i mira, ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača, sprečavanja službenih osoba u obavljanju poslova itd.

Davor Dragičević i okupljeni u grupu "Pravda za Davida" mesecima su protestovali u Banjaluci zbog nerazjašnjene smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića.

Porodica Davida Dragičevića tvrdi da je on ubijen i za ubistvo i prikrivanje su optuživali zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa vlasti, dok je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka prošlog leta saopšteno da postoji osnov sumnje da je ubijen. Tužilaštvo se nekoliko meseci nije oglašavalo o toku istrage.

Nakon događaja od 25. i 30. decembra, građani organizovani u grupi ''Pravda za Davida'' okupljaju se u porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci gde svake večeri pale sveće zahtevajući da se smrt Davida Dragičevića konačno razjasni.

Povezano

Sve vesti