Putin zatvara Beograd! Evo gde nećete moći (FOTO)

Autor:

Zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, u četvrtak 17. januara doći će do velikih promena u saobraćaju. Prva zatvaranja ulica u zoni oko aerodroma kasno prepodne...

Putin zatvara Beograd! Evo gde nećete moći (FOTO) Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su preduzete ozbiljne mere bezbednosti zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Bezbednosne mere su ozbiljne, na trasama kojima će se kretati. Siguran sam da će Sekretarijat za saobraćaj i ljudi iz grada obavestiti građane koji žive na trasama kretanja vozila da ne parkiraju vozila sutra na toj ruti. Neće to biti dugotrajna akcija, jedan dan nije predug", rekao je Stefanović za TV Prva.

Ministar je rekao da će ruta kojom će se ruski predsednik kretati biti predstavljena i da će se znati koje ulice mogu biti blokirane.

Za sada se tačna trasa kretanja visoke delegacije drži u strogoj tajnosti, ali je okvirna zona kretanja otprilike poznata.

Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije Grada Beograda Dragana Bogosavca, prve izmene u saobraćaju mogu se očekivati već u toku večeri i noći, koje podrazumevaju zabranu parkiranja u zoni oko Hrama Svetog Save i malog broja ulica na Novom Beogradu.

Sva vozila koja su parkirana na trasi, odnosno u ulicama kojom će se kretati predsednička kolona biće pomerena, radi sigurnosti.

"Vasnici vozila su dobili molbu da ih pomere, ako neko od sugrađana ne bude uklonio vozilo, ono će biti izmešteno na drugu lokaciju", rekao je Bogosavac za RTS.

Ulice će biti sukcesivno zatvarane kako se bude kretala predsednička kolona.

Bogosavac je rekao da se prve izmene u saobraćaju sutra očekuju kasno prepodne, od Aerodroma ka Novom Beogradu i još nekim pozicijama, i da će u određenim periodima biti potpuno zabranjeno kretanje vozila i pešaka u pojedinim delovima, kao i zabrana kretanja na reci i u vazdušnom prostoru.

S obzirom da se očekuje veći broj građa u centru grada tokom poslepodneva, Bogosavac je rekao da će biti izmena u saobraćaju u široj zoni centra, a da će građani biti informisani koje će ulice biti zatvorene ili delimično zatvorene, a gde će biti otežanog saobraćaja. 

Prema zvaničnom programu posete predsednik Vučić će na aerodromnu lično dočekati i pozdraviti svog ruskog gosta, a potom će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Posle toga, Putinu će u 12.45  ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček.

Ruski predsednik će, na putu do sale za sastanak, imati priliku da u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, obiđe izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918“.

Sledi zatim u 13.05 sastanak dva predsednika u takozavnom užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici vlade i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će biti sastanak biti nastavljen u širem formatu. Plenarni sastanak dveju delegacija je planiran za 14.05 časova.

U 15 sati je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika, a u 15.15
ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću od strane predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina

Izjave za medije su predviđene u 15.20, a Hram Svetog Save na Vračaru obićiće od 18.15 sati. Predviđeno je da se tamo zadrže pola sata.

Autoput od aerodroma "Nikola Tesla", kao i potez oko Palate Srbija, biće u nekoliko navrata potpuno zatvarani.

Osim prijema u Palati "Srbija", glavni događaj predviđen je kod Hrama Svetog Save, pa je izvesno da će u popodnevnim časovima biti zatvoren kompletan potez od Autokomande pa do Slavije, ali se ne zna da li će ruska delegacija doći autoputem do Hrama ili preko Brankovog mosta i centra Beograda.

Vučić i Putin postavljaju mozaik Kako je Tanjugu rekao koordinator radova u Hramu Svetog Save Nikola Obradović sve je spremno za dolazak visokih zvaničnika koji će, kako je predviđeno, obići kriptu i naos hrama."Uveriće se kako teku radovi na ugradnji mozaika i simbolično će učestvovati u samom lepljenju dela mozaika," rekao je Obradović.

Ono što je sigurno, sam centar Beograda biće u blokadi i zbog najavljenog okupljanja građana koje je zakazano za oko 15 časova kod Palate "Albanija", na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice.

Kako su najavili organizatori, odatle će se oko 16.00 uputiti Ulicom kralja Milana, preko Slavije i Bulevarom oslobođenja do Karađorđevog parka i Hrama Svetog Save.

Prema tome možemo očekivati da kompletan potez od Trga republike do Hrama bude zatvoren od 15 časova, a saobraćaj na ovim veoma prometnim saobraćajnicama potpuno obustavljen. 

BEZBEDNOST NA NAJVIŠEM NIVOU

policija Foto: MONDO/Petar Stojanović

U medijima se već danima spekuliše o broju pripadnika službi bezbednosti, koji će biti zaduženi za obezbeđenje dvojice predsednika, pominje se brojka od čak 7.000.

Bilo je spekulacija i da su 250 najelitnijih ruskih specijalaca i lično obezbeđenje Putina već stigli u Beograd.

Prema tim navodima, oni proveravaju putanju kojom će se kretati predsednik Rusije, mesta sastanaka, klima-uređaje, hranu, internet.

Biće zavarivani i šahtovi, a snajperisti će biti raspoređeni po najvišim krovovima zgrada u Beogradu.

U obezbeđenju Putina učestvovaće i Vojska Srbije. Navodno, tri srpska „miga” „preuzeće” avion s predsednikom Rusije čim uđe u vazdušni prostor Srbije, a do tada će na njegov avion motriti PVO ruske vojske.

Sve bezbednosno interesantne osobe biće proverene, a pojačaće se i kontrola kretanja pešaka, naročito na prometnim mestima.

Pripadnici Žandarmerije u punoj opremi biće raspoređeni u centru grada, ali i na železničkoj i autobuskoj stanici, aerodromu i prilazima Beogradu.

Takođe, internet komunikacija Srbije i inostranstva biće oštrije nadgledana.

Povezano

Sve vesti