Produžite svežinu voću i povrću

Autor:

Ne morate da bacate voće i povrće zato što je počelo da truli - preduzmite ove korake da duže bude sveže.

Produžite svežinu voću i povrću Foto: Guliver/Getty Images/cyano66

Najbolji način da vam ovi proizvodi duže ostanu sveži je da ih stavite u ubrus, a zatim u plastičnu posudu sa poklopcem. Ubrus će upiti višak vlade i sprečiti da povrće satruli, odnosno, duže će ostati sveže.

Ono što takođe treba da imate na umu je da voće i povrće koje lako možete posle pranja da osušite krpom, to obavezno i uradite pre nego što ga spakujete u ubrus i posudu. Sa druge strane, neke namirnice poput brokolija, spanaća... koje ne mogu lako i brzo da se osuše, najbolje je da ne perete pre pakovanja u posude, već pre upotrebe. U suprotnom, ako se ne osuši dobro a odloži se u posudu, višak vlage će ubrzati truljenje.

I ovaj mali trik može da vam pomogne - jabuke držite sa krompirom! U kesu ili torbu u kojoj držite krompir ubacite jabuku ili dve i odložite ih na hladno i suvo mesto. Jabuke proizvode etilen gas (zbog kojeg truli drugo voće), a to pomaže krompiru da duže bude svež.

Ono što je takođe bitno je da jabuke ne držite sa drugim voćem i povrćem (izuzev krompira), već u odvojenoj posudi jer upravo zbog gasa koji proizvode ubrzavaju truljenje ostalih namirnica.

Time što ćete voće i povrće držati u posudama u koje ćete staviti ubrus, ne samo što ćete im produžiti svežinu, već će vam namirnice u frižideru biti bolje organizovane i složene. 

Povezano

Sve vesti