• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Preduzeli smo sve da zaštitimo Železaru"

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Beta Izvor Tanjug

Ukoliko Evropska komisija smanji uvozne kvote za kineske proizvođače čelika, to će smanjiti proizvodnju i u čeličani u Srbiji, zbog čega će štetu trpeti radnici i srpska privreda u celini. Odluka bi trebalo da bude doneta danas.

Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da nije zabrinuta za našu železaru zbog mera koje treba da uvede Evropska komisija

"To nije borba EU protiv Srbije, ni protiv Kine", istakla je premijerka.

Brnabić je prenela novinarima da je juče u Strazburu, gde trenutno zaseda EK, imala radni sastanak sa komesarkom za trgovinu, Sesilijom Malstrom.

"U prethodnom periodu sam o ovome pricala sa predsednikom EK Žan Klod Junkerom, šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, te sa evropskim komesarom Johanesom Hanom".

"Mislim da postoji dosta nerazumevanja oko ove stvari. Oko ovoga razgovaramo sa EK već više od četiri meseci. Tim koji je angažovan oko toga je najozbiljniji tim i proizveo je analize koje smo predstavili EK, te imamo i nezavisne studije koje su analizirale našu industriju u odnosu na predložene mere. Preduzeli smo sve da zaštitimo Srbiju i nasu železaru", naglasila je ona.

Objasnila je da je EU u jednu ruku bila naterana na ove mere, koji nisu ni protiv Srbije, ni Zapadnog Balkana, a ni protiv Kine, i podvukla da se ne radi o borbi EU protiv Kine.

Podsetila je da su SAD prve uvele protekcionističke mere prema EU upravo za trziste čelika, koje je najosetljivije za EU jer je to osnova na kojoj je nastala EU, pa je Evropska komisija morala da uzvrati protekcionističkom merom.

?Pazićemo da u bilo kom trenutku, kada SAD ukinu protekcionističke mere prema EU, da i EU povuce ove mere. Ta mera, ako se donese odluka, će biti od 4. februara na snazi. U ovom trenutku mislim da je železara potpuno sigurna", ukazala je ona.

"Svakako će mere morati da idu i pema Srbiji i kao prema svim zemljama koje su van EU, osim onih zemalja koje su izričito prema pravilima Svetske trgovinske oganizacije isključene, dakle sve ostale zemlje ce dobiti kvote".

Rekla je da je EU uzela u obzir sve naše analize.

Prema njenim rečima, iz tih mera za nas će biti relevatne tri proizvodne kategorije.

"Za jednu kategoriju nećemo imati nikakve kvote, već globalnu za EU, a za druge dve ćemo najverovatnije imati kvote, koje ćemo moći automatski da podignemo. Te mere jesu i nisu ok za našu železaru. Važno je da ćemo moći da ih podignemo ako ih bude i da uđemo u globalnu kvotu za druge dve kategorije već od aprila", objasnila je dalje.

Brnabić je kazala da je u razgovorima sa EK dogovorila i klauzulu, koja kaže da mi u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti i ako dokažemo tu zabrinutost podacima možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvote.

Kazala je da je u stalnoj komunikaciji sa partnerima Hestilom i da se sledeće nedelje sastaje sa njima.

"Imamo pored ovoga političke garancije da Srbija neće biti bilo kako negativno pogođena ovim kvotama. To je i u okviru naseg ugovora o Stabilizaciji i pridruživanju, zato što je taj Ugovor upravo o našoj ekonomskoj stabilizaciji, da bismo postigli ekonomski rast da postanemo članica EU", objasnila je.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Velja

Stavite filtere!!!

special image