• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo čitaju Beograđani!

Izvor MONDO/Tanjug

Tri naslova izdvojila su se kao najčešće pozajmljivana iz Biblioteke grada Beograda, evo o kojim knjigama je reč!

 Knjige Čovek po imenu uve, Žeđ i O čemu govorim kada govorim o trčanju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dodelom nagrada i prigodnim muzičkim programom Biblioteka grada Beograda obeležila je 88 godina postojanja, a nagrada za najboljeg bibliotekara pripala je Dobrili Begenešić, načelnici odeljenja za istraživanje i razvoj bibliotečko-informacionog sistema Matičnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije.

Žiri u sastavu Zoran Zdravković, Marina Neđić i Nataša Knežević dodelio je nagradu Dobrili Begenišić na osnovu stručnog, naučnog, edukativnog i istraživačkog rada u bibliotekarstvu.  Nagrada "Gligorije Vozarović" najboljem izdavaču u 2018. godini pripala je izdavačkoj kući "Prometej", dok su najčitanije knjige stranog autora u 2018. godini "Čovek po imenu Uve" Frederika Bakmana, "Žeđ" Ju Nesbea i "O čemu govorim kada govorim o trčanju" Haruki Murakamija.

Nesbe je prošle godine bio gost Beograda, pogledajte video!

"Povelja za izuzetan doprinos" Biblioteke Grada Beograda dodeljena je Vesni Jovanović urednici u Informativnom programu Radio televizije Beograd, dok je nagrada "Čitalac godine" podeljena u dve kategorije. Prvi laureat je petnaestogodišnja Laura Ljutaj koja je postala "Čitalac godine" u kategoriji dece, jer je prošle godine na opštini Novi Beograd pozajmila i vratila 250 knjiga. "Čitalac godine" u kategoriji odraslih je Đorđe Ilić iz opštine Mladenovac koji je pozajmio i vratio ukupno 243 knjige.

Svečanosti u Biblioteci grada Beograda prisustvovao je i Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je istakao da slogan "Kulturno srce Beograda" nije samo efektna sintagma, nego upravo održava mesto Biblioteke grada Beograda u kulturnom mozaiku naše prestonice.

"Visok broj Beograđana, članova biblioteke i korisnika bibliotečkih usluga, bogata i probrana tribinska aaktivnost i izdavačka delatnost, čini ovu ustanovu uočljivom u obilju beogradske kulturne ponude", kazao je Vukosavljević.

On je napomenuo da Biblioteka grada Beograda prednjači u međunarodnoj saradnji, u sagledavanju i razmeni savremenih iskustava u bibliotečkoj oblasti, što je važna komponenta savremenog delovanja.

"Beogradski bibliotekari su prisutni na skupovima širom sveta, ali je Biblioteka grada Beograda bivala i uspešni domaćin bibliotekarima iz raznih zemalja. Ova biblioteka je bila i jedan od stubova široke i plodonosne akcije "negujmo srpski jezik". Podržaćemo i podržavamo takve napore svesrdno i spoverenjem, koje je ova ustanova dosadašnjim radom zaslužila", kazao je Vukosavljević.

Okupljenima u Biblioteci grada Beograda obratio se i Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, navodeći da je zbog veličine, fonda, broja odeljenja i velikog broja ljudi koji u nju dolaze "Biblioteka grada Beograda najrenomiranija ustanova kulture u našoj prestonici i prava adresa i prva stanica za svakog ko želi nešto da istraži u oblasti kulture i obrazovanja".

U 2018. godini izdato je ukupno 1.678.194 knjiga i druge bibliotečko-informacione građe.  U mreži BGB održano je ukupno 3.193 programa kojima je prisustvovalo oko 220 hiljada ljudi.  Prošle godine je BGB organizovala jednu od najvažnijih svetskih bibliotečkih konferencija "Metlib 2018", a otvorena su renovirana odlejenja u Grockoj, na Savskom vencu i dečije odeljenej "Čika Jova Zmaj" u centru Beograda.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Musketar

Ja zaista čitam, kada nadjem vremena za to. To me toliko ispunjava, obogaćuje i širi vidike. A vi što ne čitate, ne smejte se jednoj tako lepoj navici. Uzmite onda "Informer" i sliĉnu " literaturu".

...

A ovi iz provincije koji žive u Bg, verovatno Kiju...

Crna rupa

@... misliš BeOOgrađanIII.

SERIJE