• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dani komedije u "znaku" beogradskih pozorišta

Izvor MONDO/Tanjug

Objavljen je repertoar festivala komediografskih ostvarenja, od sedam predstava, četiri izvode pozorišta iz prestonice.

 Dani komedije u Jagodini 2019 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Selektor 48. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dani komedije reditelj Nebojša Bradić saopštio je  repertoar festivala, koji se po tradiciji, održava od 20. do 27. marta u Jagodini, a od sedam predstava za nagrade, četiri izvode beogradska pozorišta.

Bradić je na konferenciji za medije u Jagodini zajedno sa umetničkim direktorom festivala Dobricom Milićevićem rekao da će na ovogodišnjim Danima komedije biti izvedene predstave "Noćna straža" Fedora Šilija, režija Boris Liješević u produkciji pozorišta Atelje 212 Beograda, "Tenor na zajam" Kena Ludviga, režija Olja Djorđević u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, "Šuplji kamen" Nikolaja Koljade, režija Tatjana Mandić Rigonat u izvođenju UK "Vuk Karadžić" Beograd.  Takođe, biće izvedena "Ženidba" N.V Gogolja u režiji Milana Karadžića, a u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, kao i "Ukroćena goropad" Vilijama Šekspira, koju je režirala Olja Djorđević a izvodi ansambl Narodnog pozorišta iz Subotice, te "Ljubav u Savamali" Ivana M. Lalića, u režiji Darjana Mihajlović i izvođenju Zvezdara iz Tetara Beograd.

Na programu je i "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, kojie je režirala Tatjana Mandić Rigont, a izvodi ga Narodno pozorište iz Beograda. Bradić je rekao i da je ovogodišnjem repertoaru izabranih predstava dao naslov "Komedija je večno mlada".

"Na festivalu neće igrati moje predstave i predstave koje sam ja režirao, ali publika zbog toga neće mnogo patiti", našalio se Bradić i napomenuo da je to "zbog sukoba interesa"

"Odgledao sam velkiki broj predstava, neke i dva puta, imao sam više posla ali i zadovoljstva i ove godine publika, a ne samo publika već i festivalski zvaničnici će videti dobru produkciju, dobrih predstava, sa velim brojem izvrsnih glumačkih ostvarenja, rediteljskih kreacija, dobrim predstavama", rekao je Bradić.

"Imali smo prilike da ove godine vidimo i nekoliko novih komedioigrafskih ostvarenja, dva će biti i u našoj konkurenciji, komedije se pišu, publika ih gleda i to je ohrabrenje da naši istaknati dramski pisci srednje generacije, ali i mladi u komeđi vide potencijal za sebe", kazao je Bradić.

Kaže i da taj segment posebno izdvaja jer misli da će on i iduće godine biti prisutan, pozorišta se, dodaje, sama približavaju komediografskim tekstovima bilo da ih poručuju ili rade na tome, raspišuju konkurse, što on smatra značajnim u konkurenciji.

Sedam predstava koje je odabrao takmičiće se u zvaničnoj konkurenciji za nagrade festivala "Miodrag Petrović - Čkalja" i Statuetu "Jovanča Mićić", za najsmešniju predstavu po oceni publike, nagradu "Mija Aleksić" za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija, statuete "Ćuran", za glumačka ostvarenja, najboljeg mladog glumca i glumicu, sporednu ulogu, scenografiju, kostimografiju...

Predstave na festivalu će ocenjivati žiri čiji je predsednik reditelj Goran Marković, a članovi novinarka Novosti Vukica Strugar i dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini profesorka Violeta Jovanović. Nagradu "Zlatni ćuran", najvišu nagradu festivala, ove godine je dobila glumica Ljiljana Dragutinović.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE