Han u Prištini tiho pritisnuo Haradinaja?

Autor:

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han danas je bio na Kosovu, gde se sastao sa predsednikom tzv. Vlade Kosova. Sastanak okončan tiho, bez konferencije i saopštenja.

27
A- A A+

balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se danas sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem u Prištini, ali bez informacija o temi razgovara, preneo je RTK.

Razgovori nisu, i pored diplomatske izjave Hana, protekli baš dobro.

Han je odbio Haradinaja po pitanju vizne liberalizacije, a kosovski premijer briselskog komesara po pitanju taksi Srbiji i BiH.

Premijer Haradinaj izjavio je tokom susreta sa Hanom da je Kosovo nepokolebljivo na evropskom putu.

"U tom pravcu smo zabeležili progres u evropskoj agendi nakon ostvarivanja u celosti kriterijuma za liberalizaciju viza. Očekujemo brzu odluku da nam se prizna pravo na slobodu kretanja", napisao je Haradinaj na Facebooku.

Mustafa: Nećemo u vladu Haradinaja

Predsednik najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, odbacio je danas svaku mogućnost da ta stranka bude deo aktuelne vlade Ramuša Haradinaja i deo tima za nastavak dijaloga sa Beogradom. Mustafa je na svom Facebook profilu napisao da DSK nije promenila stav.

Han je na to hladno rekao da je pitanje viza zatvoreno još u decembru prošle godine, i da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima do 2020. godine, a sada je tek početak 2019, piše "Gazeta ekspres".

List navodi da je Han bio više zainteresovan da razgovara o ukidanju taksi za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, i da je zbog toga i došao u Prištinu.

Haradinaj mu je, kako se navodi, dao sličan odgovor koji je dao na takav zahtev Amerikanaca.

Carine se ukidaju kada Srbija prizna Kosovo, rekao je Haradinaj, a prenosi "Gazeta ekspres".

Nakon sastanka, komesar Han odmah je napustio zgradu Vlade Kosova, dok iz Vlade još nema saopštenja ili izjave za medije o temama o kojima se razgovaralo tokom susreta Han - Haradinaj.

"Prva poseta regionu u 2019. Imao sam dobre i otvorene razgovore sa premijerom Haradinajem i ministrima. Radujem se bliskoj saradnji po svim otvorenim pitanjima kako bi Kosovo moglo da napreduje na svom putu ka EU", napisao je Han na Twitteru.

Komesar Han bi večeras, kako je najavljeno, trebalo da poseti Albaniju.

Han dolazi na Kosovo u trenutku kada prištinskim vlastima stižu zahtevi za povlačenje taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije.

Pacoli za ukidanje taksi! Mora zbog SAD

Han i Haradinaj su se poslednji put sastali u decembru prošle godine.

Komesar EU je tada rekao da je razočaran zbog odluke Vlade samoproglašenog Kosova da uvede stoprocentne carinske stope na robu iz Srbije i BiH, kao i da je od sagovornika u Beogradu i Prištini tražio da se fokusiraju na rešenje trgovinskih odnosa.

Haradinaj i Han:"Takse ostaju dok nas Srbija ne prizna"

A Haradinaj?

Rekao je da srpski građani nisu ugroženi zbog odluke prištinskih vlasti da takse na robu iz Srbije podignu na 100 odsto, kao i da su Srbija i Bosna nanele mnogo štete Kosovu i da je zbog toga doneta odluka o taksama.

Haradinaj je prethodno saopštio da je stav zvanične Prištine da će taksa biti ukinuta kada Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Povezano

Sve vesti