mondo.rs

LEPA VEST: Kolonija beloglavih supova oporavljena

Autor:

Kolonija beloglavih supova u Srbiji jedna od najvećih na prostoru Balkanskog poluostrva.

8
A- A A+
nemanjići izložba, barjak, dvoglavi orao Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Populacija beloglavih supova u Srbiji je spasena!

Ova ptica oduvek je smatrana polubožanstvom, jer se verovalo da je veza između ovog i "onog" sveta, predviđa oluje, a bila je i simbol dinastije Nemanjić.

Svojevremeno je bila na granici istrebljenja, ali danas, zahvaljujući entuzijastima, borcima za zaštitu prirode i životinjskih vrsta, populacija beloglavih supova raste.

Zimskim brojanjem beloglavih supova utvrđena stabilna brojnost beloglavih supova u Srbiji. Zimsko brojanje beloglavih supova realizovano je na nivou balkanskih zemalja. Na osnovu brojanja izvedenog u Bugarskoj, Grčkoj (kontinentalni deo), Makedoniji i Srbiji, utvrđeno je prisustvo oko 810 beloglavih supova na Balkanu.

Pojedinačno po zemljama, utvrđeno je prisustvo 346 ptica u Bugarskoj, 345 u Srbiji, 90-92 u Grčkoj i 28 jedinki u Makedoniji, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Ukupna brojnost beloglavog supa dobijena zimskim cenzusom u Srbiji tokom novembra i decembra 2018. godine, uključujući specijalne rezervate prirode "Uvac", "Klisura reke Mileševke" i "Klisura reke Trešnjice", iznosila je 345 jedinki.

U periodu od 14. do 16. decembra 2018. godine ornitolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Bratislav Grubač i Miloš Radaković obavili su zimski cenzus beloglavog supa na lokalitetima Sjeničko jezero, Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero, Pavlovića most, klisura Kladničke reke i Oštrik.

Zimskim brojanjem na području Uvca zabeležene su 233 jedinke beloglavog supa. Imajući u vidu da zbog vremeskih prilika prilaz pojedinim lokalitetima nije bio moguć, procena je da je ukupna brojnost beloglavog supa na ovom području nešto veća nego što je utvrđeno.

Ona po proceni stručnjaka Zavoda iznosi ukupno oko 270 jedinki, što se poklapa sa podacima iz 2017. godine.

Uvac, kanjon Uvca, kanjon Foto: MONDO/Mladen Šolak UvacNa području SRP "Klisura reke Trešnjice" brojanje je realizovano krajem novembra prošle godine, kada je utvrđeno prisustvo 38 jedinki beloglavog supa.

U SRP "Klisura reke Mileševke" evidentirane su 74 jedinke beloglavog supa tokom brojanja 24. novembra 2018. godine.

Beloglavi sup je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo, delove severne Afrike, Malu Aziju, Kavkaz i jugozapadne delove Azije. Nastanjuje prostrana otvorena područja sa klisurama i slabom vegetacijom u planinskim i mediteranskim predelima (stepe, polupustinje, pašnjaci), sa potkapinama i terasama na visokim i nepristupačnim liticama pogodnim za gnežđenje. Potrebna mu je blizina vode. Veći deo dana provodi odmarajući se na stenama, a ostatak u letu pretražujući teren ili na pronađenoj lešini.

Beloglavi sup je najveća ptica koja nastanjuje Srbiju, sa rasponom krila oko 2,80 metara i prosečnom težinom od 7,5-8,5 kg, a može dostići i 11 kilograma. Ženka nosi samo jedno jaje, krajem januara ili početkom februara i na njemu leže oba roditelja 54-56 dana. Proces rasta izleglog mladunca na gnezdu traje od 110-130 dana. Beloglavi supovi vole da obrazuju kolonije, retko su izolovani parovi. Polno sazrevanje traje 4-7 godina, posle čega se mladi najčešće vraćaju u zavičajnu koloniju.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.