mondo.rs,Tanjug

Značajna pomoć od Rusije - 230 miliona € za železnicu

Autor:

Prvi konkretan rezultat posete ruskih privrednika Srbiji - potpisan ugovor za modernizaciju železnice u Srbiji.

14
A- A A+
voz vozovi putnik putnici pruga železnice vagon peron stanica Foto: MONDO/Mario Milojević

Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Železnice Srbije i RŽD Internešenel, potpisan je danas u Vladi Srbije.

Ugovor je vredan 230 miliona evra.

Obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, okvirne vrednosti od 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

"Ovo je samo logičan nastavak zajedničkog, usklađenog rada, kojim se već bavimo, ruske železnice zajedno sa srpskim železnicama. Ovo je logičan nastavak našeg uspešnog rada čiju će procenu dati naši prijatelji, kolege, stanovnici Srbije, kao i prevoznici robe", rekao je generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov.

Dodao je da će iskustvo ruskih železnica u potpunosti moći da se primeni i u Srbiji, na zadovoljstvo oba naroda.

Generalni dirketor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić istakao je da je ovime nastavljena uspešna saradnja i podsetio da je prethodni ugovor iznosio 941 milion dolara.

Izgradnja novog dispečerskog centra, iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta, jedan je od najvažnijih projekata Železnica Srbije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović najavila je i izradu projekata za rekonstrukciju preostalih 210 kilometar barske pruge, koja će početi tokom 2020. godine.

"U prethodne četiri godine ugovorili smo iz ruskog kredita za modernizaciju železnice projekte vredne milijardu evra i obnovili 205 kilometara pruga, a svi projekti koje smo zajedno radili završavani su efikasno i u roku. Sada krećemo u nove projekte, jer naš je cilj da Srbija ima potpuno modernu železnicu koja je povezuje sa regionom i Evropom", rekla je ona. 

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.